Аларма за нови заменки във Варна

6823
Аларма за нови заменки във Варна

Националният експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) приема днес общия устройствен план (ОУП) на община Варна.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" алармира Actualno.com, че срещу екологичната оценка на ОУП се водят съдебни дела от редица граждански организации и неговото приемане от МРРБ е пряко нарушаване разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Сеч. Застрояват морската градина във Варна

"Помогнете! Така изглеждат плажът и Морската градина на Варна. Изсечени са стотици дървета и сечта продължава", умоляват варненци. Гра...

Приемането на ОУП практически обезсмисля съдебните спорове и ще доведе до трайни негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна.

Коалицията "За да остане природа" обръща внимание, че с общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори.

Природозащитниците припомнят, че една от най-скандалните заменки в град Варна е на фирмата "Браверс" ЕООД, която получава от държавата 19 дка гори в района на телевизионната кула на стойност 510 хил. лева и по-късно ги залага в СИ "Финанси груп" ООД за 782  хил. лева.

В общия устройствен план на Община Варна е предвидено и застрояването на Природен парк Златни пясъци чрез изграждането на тунел през парка в нарушение на Плана за управление на природния парк, приет с Реш. №460/2011 на МС и заповедта за обявяване на природния парк, с които всяко ново строителство на територията му е забранено.

Варненци на протест. Искат си Морската градина

Рано тази сутрин сградата на Общината във Варна бе  щурмувана от стотици недоволни граждани. Причина за яростта им бе сесията на местни...

Коалицията "За да остане природа" напомня, че ОУП на Варна продължава да предвижда застрояване на съществуващи гори и зелени площи в градската територия, вместо да ги запази и увеличи.

Природозащитниците настояват да се спази заданието на плана, което изисква запазване площта на зелените територии в града, като считат, че община Варна - третата по големина в България, трябва да осигури максимално качествена среда за обитаване на своите жители и да обърне внимание особено на увеличаване площта на Морската градина като основен елемент на зелената система на Варна.

Редактор: Бойко Пеев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com