Ангелкова обещава: Няма да има глоба за диво къмпингуване

2281
Ангелкова обещава: Няма да има глоба за диво къмпингуване
Снимка: БГНЕС

След като протестите срещу забраната за къмпингуване накараха премиера Бойко Борисов да предприеме действия и "да разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да внесе текстове за отмяна на промяната", сега и министърът на туризма Николина Ангелкова се присъедини към тази позиция. По думите на Ангелкова предложението за промяна в Закона за туризма, с което се въвежда глоба от 200 лева при нерегламентирано къмпингуване ще отпадне в този си вид.

Става въпрос за чл. 207а, според когото "който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лева". Той отпада, защото, по думите на Ангелкова, бил неработещ.

Тази промяна, както и други, ще бъдат внесени след като има баланс между позициите на природозащитниците и държавата, каза министърът на туризма по време на дискусия във Военния клуб. За целта ще има 10 дни срок, в който да се разгледат всички предложения от днешната дискусия.

Очертава се нова бурна среща между държава и природозащитници - за къмпингуването

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира среща със заинтересовани страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазв...

Ангелкова за пореден път подчерта, че е необходимо да има ред и правила за къмпингуването.

Министърът се ангажира още утре да инициира удължаване с 3 месеца на общественото обсъждане. "Дебати трябва да се водят колкото се налага, може да са и 2-3 месеца, докато се стигне до баланс в търсеното решение," обясни тя.

"Трябва да проведем поредица от срещи, за да намерим правилния ред и правила, които ще спазваме всички, много е важно да изясним що е то къмпинг и какви ще са правилата за неговото ползване, за да опазваме природата и да постигнем добър туристически продукт. Дяволът е в детайла, затова е важно да обмислим как това ще се случи", каза Ангелкова.

По време на дискусията, на която присъстваха представители на екоорганизации, бранша, властта и общините, бяха обсъдени множество варианти за опазване на природата без да се налагат забрани.

От риболовен клуб „Балканка" настояват за създаване на речна полиция, която да следи за нарушители и особено за проблема с „боклука на селяните". Освен това, те призоваха Ангелкова да въведе правила и санкции за боклуци в реки, язовири и морета.

Реформаторите предлагат отлагане на забраната за къмпингуване с година

Забраната за дивото къмпингуване да се отложи с една година. Това ще предложат реформаторите на ГЕРБ и останалите партии от управляващо...

От Асоциацията за алтернативен туризъм пък поискаха Съветът за туризъм да започне да взима решения, а не да бъде само консултативен орган.

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани” заяви, че не е удачно да се въвеждат забрани за свободно къмпингуване. Според него е напълно възможно да се направят режими, чрез които да се даде възможност на общините покрай реки, язовири и плажни зони, за платено диво къмпингуване.

Александър Василев, член на Българска асоциация за къмпинг и караванинг, пък призова да се формулират точно и еднозначно понятията „къмпингуване”, „бивакуване”,„паркиране (на кемпер, каравана)”, „къмпинг”, „кемпер стоп” и „зона за отдих”.

"В общината от миналата година има 4 терена за къмпингуване, в които се събира символичната такса от 2 лева, но има нормални условия за почивка - тоалетни и кофи за отпадъци", изтъкна кметът на Шабла Мариян Жечев.

Ангелкова обеща, че ще обърне внимание на всички идеи и помоли те да ѝ бъдат изпратени в електронен вид, за да могат да бъдат разгледани и включени в новия проект за промени в закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com