АПИ: И през 2016 г. продължаваме работата по магистралния пръстен

1894
АПИ: И през 2016 г. продължаваме работата по магистралния пръстен
Снимка: БГНЕС

Програмата ни през 2016 година е свързана с продължаване работата по автомагистралния пръстен.

Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, по време на Единадесета годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016", предаде „Фокус”.

Той припомни, че на първо четене минаха промените в Закона за пътищата, но все още измененията и сливането на Агенцията с Националната компания за стратегически проекти не е факт.

„Ние винаги сме работили изключително добре с компанията, надявам се и за в бъдеще да е така“, пожела инж. Лазаров.

„Програмата ни през 2016 година е свързана с продължаване работата по автомагистралния пръстен. Най-важният проект и в най-напреднала фаза е приключването на автомагистрала „Калотина“ в участъка от граничния пункт до пътен възел „Храбърско”. С подкрепата на управляващия орган имаме амбицията този проект да кандидатства за финансиране по „Свързана Европа“. Там в момента има изготвен идеен доста детайлен проект. Върви процедура по отчуждаване на необходимите терени за самото изграждане. Идеята е до избора на изпълнител да приключат тези технически процедури, които са необходими“, обясни инж. Лазаров.

По думите му вторият важен проект за АПИ е свързването на град Видин с АМ „Хемус“ и от там със София и АМ „Струма“. „Ще се акцентира върху участъка, който сега се явява обход на град Димово: Димово - Бяла – Ружинци. Това е най-тесният участък, свързан и с преминаването на жп прелеза при Бяла. Отдавна стои този въпрос - повече от три десетилетия. За съжаление до този момент реално стъпки в тази посока като краен резултат не са направени. Надяваме се с изпълнението на частта от автоматгистралата този участък да бъде избегнат и да продължи самото изпълнение в от Видин до Монтана“, отбеляза инж. Лазаров.

АПИ се оправда със закона и съда защо не е проверила на кого плаща по скандала "Агромах"

С промяна на Закона за обществените поръчки от 13 май, 2014 година, когато кабинетът „Орешарски” беше на власт, е създадена...

Той отбеляза, че друга отсечка, която е изключителна важна за АПИ, е тази от бившия вече транспортен коридор №9 - от Русе до малко след Велико Търново до разклона при Дебелец на Прохода на Републиката и прохода „Шипка“.

„Там също ще бъде изграждана автомагистрала, като този участък от 103 км е разделен на няколко етапа“, обясни той. По думите му, изпълнението на магистралата ще започне от средата – от обхода на град Бяла, където има голям брой пътни транспортни произшествия. „Там приключва идейния проект, предстои одобрение и ще започне отчуждение на териториите, необходими за изграждането“, посочи инж. Лазаров.

Той обясни, че изключително важна отсечка се явява и второкласният път за завършването на южната дъга на Софийския околовръстен път – участъка от „Бъкстон“ до АМ „Люлин“ и от кръговото кръстовище в „Младост“ до връзката на АМ „Тракия“.

„Поради ограничен финансов ресурс тези участък ще започнат от възлите на конфликтните точки и в последствие свързването помежду им. Там сме във фаза на идеен проект“, допълни още инж. Лазаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com