АПИ откри цели 120 нарушения при пътни съоръжения, но наложи само 2 санкции

2959
АПИ откри цели 120 нарушения при пътни съоръжения, но наложи само 2 санкции
Снимка: БГНЕС

120 пътни съоръжения от 3808 проверени от АПИ се използват нерегламентирано и засега са наложени 2 наказателни акта – за нерегламентиран паркинг на магистрала „Струма“ и нерегламентирани кошари за добитък.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на брифинг в пътната агенция по повод инцидента с изгорелия склад за отпадъци под моста на автомагистрала "Струма" и увреждането на колоните на съоръжението.

Предстои установяване на нарушителите и където не могат да бъдат открити, АПИ ще премахне неправомерно струпаните отпадъци, съобщи Терзийски. Акцията за почистването на пространствата под мостове и прилежащия сервитут на съоръженията ще струва според Терзийски не по-малко от половин милион лева.

„Вместо да бъдат използвани за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, изкъртване на настилки и подмяна на маркировката ще се наложи да ги хвърлим за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са депонирали или са допуснали изхвърлянето им в сервитута на мостовите съоръжения“, подчерта Терзийски. Той отправи апел гражданите да не изхвърлят боклуци на нерегламентирани места, защото за да се предотвратят последиците се бърка и в техния джоб.

Най-често под мостовите съоръжения АПИ установява струпване на битови и строителни отпадъци, гуми, селскостопански продукти като сено, често гражданите в летните месеци използват съоръженията като място за отглеждане на животни.

„Установени са случаи за отглеждане на рогат добитък и на пернат такъв“, посочи Терзийски и увери, че пътната агенция е взела всички мерки – „премахнати са тези заграждения, установени са собствениците на животните и те ще понесат наказателна отговорност по Закона за административните нарушения и наказания“. 

4 са установените от АПИ случаи със съхраняване на сено и изградени временни ограждения за животни на територията на Ловеч, Сливен, Търговище и Русе. Вчера зам.-кметът на община Тетевен е уверил, че са премахнати от община Ловеч. Именно в областно пътно Ловеч е случаят за неправомерно ползване на съоръженията на АПИ за временни летни кошари, за което е наложено наказание, посочи Терзийски.

Голям проблем е депонирането на автомобилни гуми. Със съдействието на община Варна е започнато извозване на гумите на друг годен за това терен, отчете още шефът на АПИ и добави, че в подобен случай по пътя Провадия – Дългопол съвместно с община Провадия започва премахването на натрупаните отпадъци.

За случая със съоръжението на автомагистрала Струма, под което имаше нерегламентиран паркинг на автомобили на една компания, Терзийски отчете, че са изведени всички автомобили и е освободено пространството под съоръжението, а наложената глоба е по Закона за пътищата и административното производство ще продължи с глоба.

Освен че депонираните строителни и други отпадъци в сервитутите на съоръженията са пожароопасни, те са заплаха и за наводнения, защото намаляват оттока, съобщи още Терзийски.

Проверени са всички съоръжения на територията на областните пътни управления, независимо от типа на републиканския път, т.е. не само магистрали, а и второкласни и третокласни пътища, изтъкна още шефът на АПИ и призна, че в много случаи агенцията е затруднена да установи виновниците.

Глобите по Закона за пътищата за физически лица са от 200 до 500 лева, а за юридически - от 1000 до 3000 лева.

Амбицията на АПИ е до средата на септември да бъдат премахнати нерегламентираните сметища.

Пострадалият мост и размитите отговорности

Служители на обвинения за пожара, довел до затварянето на АМ "Струма", го защитават - бил добър човек

Служители на фирма "Феникс Ресурс" – Дупница излязоха на протест в защита на собственика на компанията Кольо Илиев. Той е официал...

Все още се чакат допълнителни резултати от взетите проби. „Изпитването, направено в петък дава основания да се счита че увреждането на моста не е толкова силно, че да не мислим за качване на лекото движение до края на седмицата в платното за София“, съобщи Терзийски и уточни, че АПИ възнамерява да организираме риверсивно движение. Резултатите ще са готови до края на седмицата. „Имаме амбицията да разтоварим максимално движението в направлението Кулата и София в различните дни. Ще пуснем по-малко пострадалото платно, а по отношение на другото платно АПИ възложи на изпълнителя ремонтни дейности в рамките на 4 месеца“, съобщи Терзийски. В хода на ремонта ще има организация, така че да бъдат ремонтирани и двете платна в долно строене и да бъдат готови за експлоатация в рамките на 4-месеца, увери той.

Представителите на АПИ са категорични, че те не прехвърлят отговорността. „Всички дейности по поддържане на пътищата се възлагат на фирми с договори по Закона за обществените поръчки, с договори за текущи ремонти и зимно поддържане“, подчерта инж. Досев от Управителния съвет на пътната агенция и изтъкна, че още от 2001 – 2004 г. държавните предприятия за поддържане на пътища бяха раздържавени и нещата минават по ЗОП. „Ние след ежемесечните обходи им възлагаме задания за следващия месец и когато се установят вторични суровини или други материали, които не са свързани с нуждите на пътя им възлагаме те да ги почистват“, добави Досев в уверение, че е тяхна отговорност поддържането на пътищата. „По принцип е тяхна отговорност, но ние с изрични задания трябва да им даваме допълнителни указания и това става не само писмено“, каза още той. „Имаме клаузи, които позволяват устно възлагане и в момента, в който се установи нещо да им се поръча веднага да го изчистят и до 3 дни това да бъде оформено като задание за възлагане на някаква дейност“, уточни Досев. Обходите са съвместни – на колеги от регионалните пътни управления и от пътноподдържащите фирми, всички съвместно отговаряме“, добави той.

Преди пожара в АПИ имало постъпил един единствен сигнал - от 4 април от община Дупница, подчертаха още от Агенцията.

За планините от отпадъци на рециклиращата фирма терзийски поясни, че АПИ има разрешение за депониране под съоръженията на стоки с други кодове и че по указанията и на други органи АПИ са изчистили частта от нейния сервитут като са възстановили материалите на „Феникс“-Дупница. По думите му РИОСВ – Перник дават указанията и разпорежданията не само по това съоръжение. „Указали са докога да бъдат премахнати отпадъците. Нашият срок беше 2 септември и днес ние пускаме уведомление до РИОСВ - Перник, че под съоръжението няма отпадъци или суровини“, съобщи шефът на пътната агенция. За случващото се в близост до съоръжението на АПИ той изрази притеснения, че може отново да попаднат отпадъци и съобщи, че затова АПИ обмисля да ограничи достъпа до нейната територия.

Ремонтите и промените в движението

Близо 1.9 млн. лв. и поне още 4 месеца ограничено движение ще ни струва пожарът под АМ Струма

Пораженията по конструкцията на АМ "Струма" и последиците за гражданите изглеждат много сериозни. 1.86 млн. лева ще струва ремонтът на...

Приключили са първоначалните дейности по укрепването на лявото платно, което е по-леко засегнато – това в посока София и по него беше пуснато движението двупосочно в натоварената посока. От петък тази седмица ще се въведе нова организация на движението. От 14 ч. на 30 август ще бъдат пуснати две летни в натоварената посока и една лента в по-леко натоварената.

Това означава от 14 часа в петък – две ленти в посока Кулата за лекия трафик и една лента в посока София, което ще продължи до 10 ч. в неделя, когато се обръща и стават две ленти в посока София и една лента в посока Кулата. Това е възможно, защото резултатите от проверките и експертизите показват, че има засягане на две от колоните, които сме укрепили и в момента могат да понесат това натоварване, но те също се нуждаят от ремонт, който ще бъде изпълнен в тези 4 месеца с ремонтите по дясното платно.

За ремонтите по дясното платно са установени малко повече конструктивни елементи, които се нуждаят от усилване, което ще бъде извършено в 4-месечен срок след като бъде изготвен надлежно проект какви точно мерки трябва да се предприемат спрямо тях, но първоначалното укрепване е изпълнено и няма никаква опасност за лекото движение.

В момента се движат две ленти в посока София и това ще продължи до петък 14 ч., когато ще станат 3 ленти – две в посока Кулата и една в посока София.

Над 1,8 милиона лева ще струва ремонта на колоните, съобщи още Терзийски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com