Арена София: Най-голямата спортна зала в България, в която спортът е рядкост

10318
Арена София: Най-голямата спортна зала в България, в която спортът е рядкост
Снимка: Билд-КМ

На 30 юли 2011 г. официално е открита най-голямата многофункционална спортна зала в България - "Арена Армеец". Строителството ѝ е възложено от Държавна агенция за младежта и спорта през 2009 г., а след завършването ѝ залата дава възможност за упражняване на над 30 вида спорт, както и за провеждане на концерти.

Днес залата вече се казва "Арена София", тъй като няма генерален спонсор от 2022 г., а споменаването ѝ се случва най-вече покрай концерти на големи музиканти и групи. Зачудихме се колко спортна е най-голямата спортна зала у нас? И започнахме да питаме.

В края на 2023 г. решихме да потърсим информация за това какви събития са се провели през годината в "Арена София". Оказа се, че в момента залата няма функциониращ официален сайт, така че опитахме чрез официална информация от големите събития и други различни интернет страници да разберем на какво е била домакин залата през последните 12 месеца. Изпратихме официални запитвания и до Национална спортна база (НСБ) - институцията, под чието ръководство е най-голямата спортна зала у нас.

Какви събития е имало в зала "Арена София" и колко от тях са били спортни?

Според информацията, която успяхме да съберем от странични източници, през 2023 г. в зала "Арена София" са се провели 24 събития, от които 7 спортни, 14 музикални и 3 специализирани. След като от НСБ получихме официален отговор на питането ни точно какви и колко събития са се провели през изминалата година, се оказа, че реалната сметка е още по-показателна: през 2023 г. са се провели 30 публични събития, от които 9 спортни (към спортно от НСБ включват и шоуто HOT WHEELS - световно турне на супер коли), 14 музикални, 2 изложения, броене на бюлетини за местни избори, а 4 пъти залата е наемана за заснемане на видеопродукция.

Броенето на бюлетините за местния вот в София през 2023 г., снимка: БГНЕС

Спортните събития през 2023 г. в зала "Арена София" са били: Баскетбол Efbet Купа на България 2023 (21-24 март), Световна купа по художествена гимнастика (31 март - 2 април), спортно бойно шоу MAX FIGHT 53 (6 април), спортно-музикално шоу HOT WHEELS (8-9 април), квалификация по футзал на УЕФА (23-26 август), Световна купа по паркур (3-11 септември), спортно бойно шоу MAX FIGHT 56 (19 октомври), Sofia Open (7-11 ноември) и BKFC Гала вечер: Боеве с голи ръце (17 ноември).

С други думи: най-голямата спортна зала у нас по-често е зала за шоу.

Според данните на НСБ за 30-те събития през изминалата година залата е била заета общо 106 дни. Дните за подготовка преди събитията и за "привеждане на залата в годно за ползване състояние" са били общо 200. Така излиза, че зала "Арена София" е била заета 306 дни през 2023 г.

В запитването, което от Actualno.com отправихме към НСБ, освен молба за точна справка на събитията през 2023 г., включихме и няколко въпроса относно организацията на работа в зала "Арена София". На питането ни какво се случва в залата, когато няма събития и използва ли се по някакъв начин или стои в очакване на следващото мероприятие, от НСБ ни отговориха, че, когато залата не е заета с мероприятие, в нея ежемесечно се извършва профилактика на системите.

Разбира се, попитахме и дали залата се използва за тренировки или за някакви частни събития, които не откриваме в неофициалния сайт. От НСБ ни отговориха, че в залата се провеждат и частни събития, които не са публично обявени.

През ноември в зала "Арена София" се проведе и тенис турнирът Sofia Open, снимка: Sofia Open/Facebook

Кой има право да използва голямата зала на "Арена София"?

"Залата може да се използва от всички юридически или физически лица, които нямат задължения към НСБ ЕАД или спорове от правно естество с дружеството, за дейности, ненарушаващи нормативните разпоредби в Република България. С предимство при ангажиране на залата са всички лицензирани спортни федерации и клубове", гласи отговорът на НСБ към нас. Уточнява се още, че "цените за българския спорт са преференциални" спрямо "утвърдения ценоразпис за всички лицензирани спортни федерации и клубове". Щом е така, защо спортните събития в програмата на най-голямата спортна зала у нас са по-малко от половината за цялата година. Федерациите и клубовете ли нямат интерес или просто не могат да си го позволят?

Попитахме и какъв е наемът на "Арена София", но ни отговориха, че за всяко събитие е различен и следва вече споменатия ценоразпис.

През месец май се състоя дългоочакваният концерт на Pantera, който напълни залата, снимка: Цветан Узунов

За какво се използва тренировъчната малка зала?

Логично, тренировъчната малка зала се е използвала основно за спорт през 2023 г. Пет месеца залата е била ангажирана по утвърден график от Българската федерация по художествена гимнастика + 10 други събития в рамките на 38 дни. Като се добавят 60 дни за почистване и привеждане на залата в подходящ вид - 60 дни, малката зала се е използвала общо 250 дни през 2023 г.

Защо зала "Арена София" все още няма спонсор?

Както споменахме, през 2022 г. ЗАД "Армеец" и НСБ прекратиха договора за спонсорство по взаимно съгласие. Оттогава, според официалния отговор на Национална спортна база, "са обявени няколко процедури за намиране на нов генерален спонсор, но са завършили без успех поради липса на интерес. Усилията в тази посока продължават", уверяват от НСБ.

Спортът е лукс в най-голямата спортна зала

Публично достъпната информация за предстоящите събития в "Арена София" продължава тенденцията от миналата година - повече шоу, по-малко спорт. По неофициални данни към 5 февруари 2024 г. 18 събития предстои да се състоят през годината, като от тях едва четири са спортни. Тепърва събитийният календар ще се запълва и броят на събитията ще се увеличава, а съвсем наскоро се появи информация, че залата е "запазена" за предстоящия мач на Кубрат Пулев за регулярната световна титла на WBA на 30 март.

Независимо дали тези данни са напълно прецизни, едно е ясно - спортът във всичките му разновидности не може да "захранва" най-голямата многофункционална спортна зала в България.

Този извод може би е съвсем логичен, ако погледнем чисто прагматично. Дали намирането на нов генерален спонсор обаче би спомогнало за подобряване на условията и съответно привличане на повече спортни събития в календара на залата не знаем. Но знаем, че "Арена София" би трябвало да бъде основен дом за онези над 30 вида спорт, за които е подходяща, а не концертен лукс и изключение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...