Армията ни показва възможностите си за 6 май

1033
Армията ни показва възможностите си за 6 май
Снимка: БГНЕС

Над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски ще участват в тазгодишния военен парад за 6 май - Деня на храбростта и празника на българската армия.

Официалната церемония започва в 9 часа с водосветът на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. В 10:00 часа започва големият военен парад в центъра на София, който ще бъде най-мащабният за последните години.

Непобедимата българска армия: 5 от най-великите битки в историята ни

Армията ни заслужава днес, на своя празник, да ѝ отдадем заслуженото уважение за това, че от векове не само пази границите на България,...

По жълтите павета ще преминат представителни блокове от различни видове въоръжени сили както и тежка бойна техника. В небето над София ще прелетят почти всички типове самолети вертолети и самолети, които имат Военновъздушните сили, предаде БГНЕС. 

От 2009 година армията не е отбелязвала празника с „богат” военен парад заради орязания бюджет. Заради финансовите трудности основният парад е пеши, като в него няма бронетанкова и друга автомобилна техника. Тази година обаче, въпреки продължаващите ограничения в бюджета, бойната сила на България излиза на жълтите павета. 

Въздушният парад ще покаже почти всички типове вертолети и самолети на ВВС и в небето на София ще прелетят 12 машини. И тази година хеликоптер Ми-17 с националния флаг ще открие парада. Зрителите ще могат да видят тройка вертолети, прелитащи на височина 100 метра. Тя ще е съставена от вертолетите Вell 206, Cougar и PANTER. Една минута след хеликоптерите точно в 10.36 часа над площада трябва да прелетят и два транспортни самолета в двойка - Ан-30 и Спартан. Три самолета от учебната авиация ще прелетя след тях. Водач ще е L-39ZA Albatross, ескортиран от два самолета Pilatus РС-9М. Последни над площада от бойната ни авиация ще преминат МиГ 29 и два самолета Су 25. 

През жълтите павета ще преминат знаменен взвод и представителна част на Националната гвардия, гвардейският духов оркестър, Военна академия „Г.С.Раковски”, НВУ „Васил Левски“, блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместно командване на силите, „Военна полиция“. Във всеки от тях ще има по около 70 военни. На площада ще премине и бойна техника. Това ще бъдат танкове, гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР и др. Ще има и зенитно ракетни комплекси - „ОСА“ АК; „Точка“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Ще преминат бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“- и, бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили Пустинна котка. 

Специална празнична програма в Националния военноисторически музей на празника на Българската армия

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 6 МАЙ С ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И СПЕЦИАЛНА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА     Със специа...

Командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com