"Аз съм българче" срещу "аз съм депутатче"

10800
"Аз съм българче" срещу "аз съм депутатче"

Аз съм българче. Обичам

наште планини зелени,

Природозащитници отново на протест срещу Закона за горите

Стотици граждани, обединени в социалните мрежи, се събират и тази вечер в пространството около езерото Ариана за нов протест срещу Зако...

българин да се наричам -

първа радост е за мене.

Това гласи откъсът на едно от най-емблематичните български стихотворения. Срещу него от два дни стои лобизмът на депутатите и погазването на българската природа. Вече трети ден природозащитници се борят срещу гласувания от Народното събрание закон за горите.

На този фон международната природозащитна организация WWF осъди приетите в сряда от Народното събрание поправки в Закона за горите.

В специална декларация WWF предупреждава, че те "ще доведат до разграбване на последния значим природен ресурс" на страната.

Промените ще улеснят застрояването на защитени досега природни местности.

 От WWF добавят, че ще изпратят сигнал до Европейската комисия, тъй като според организацията измененията са всъщност "нерегламентирана държавна помощ".

Природозащитниците посочват, че измененията обслужват частни интереси на фирми, които вече ще могат да строят съоръжения и сгради в защитените територии държавна собственост, използвайки природни паркове и земеделска земя за създаване на ски курорти и голф игрища.  

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" (сред чиито основатели е и WWF) призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Закона за горите.

Вчера няколко хиляди граждани, обединени в социалните мрежи, се събраха отново, за да блокират "Цариградско шосе" в знак на протест срещу промените в Закона за горите. Десетки бяха задържани заради своите действия.

Природозащитници се събират отново тази вечер на Орлов мост

Отново ще има протест срещу промените в Закона за горите. Протестът пак ще бъде на Орлов мост, тази вечер в 19.30 ч., съобщиха от при...

Мотото на втория пореден протест в центъра на кръстовището на Орлов мост беше: "Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!", тъй като основното искане на гражданите е държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето на новите текстове в спорния закон.

Точно в 20.00 часа част от природозащитниците успяха да се измъкнат от плътния полицейски кордон, заграждащ пешеходните зони от двете страни на "Цариградско шосе" и да навлязат по средата на булеварда и да седнат малко преди светофара на кръстовището с булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Така те сложиха началото на едночасова блокада на булеварда, която завърши с над 10 задържани, които бяха отведени към Първо районно полицейско управление и с обещанието, че "всеки ден ще е така до победата". Много от младежите и девойките бяха вкарвани в полицейската камионетка, буквално влачени от служителите на реда.

В действие влязоха и няколко служители на Конна полиция, които също се опитваха да попречат на протестиращите да влязат в центъра на пътното платно. В употреба влязоха и полицейските палки и щитове. В отговор на действията на полицията природозащитниците просто извикаха: "Нашата полиция ни пази", пяха националния химн, подариха цветя на служителите на реда и някои девойки дори се опитаха да ги целунат.

Група ентусиасти пък затанцуваха на влакче по средата на "Цариградско шосе", в резултат на което полицаите се хванаха за ръце за да образуват широк обръч, който да ги изтласка от платното. Сред най-често чуваните скандирания бяха "Искаме природа, а не бетон" и "Долу Цеко от Алеко", а сред новоизработените плакати дори имаше и призив към премиера Борисов: "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече". Представителите на неправителствени организации, както и ръководството на Българския хелзинкски комитет също бяха на протеста.

Малко след 21:00 часа, след като протестът на Орлов мост приключи, няколкостотин души отидоха пред Президентството, където отправиха отново своя призив за налагане на вето на закона.

Припомняме, че след като в сряда депутатите приеха промените в Закона за горите, над хиляда души излязоха на протест и блокираха движението в района на Орлов мост. Стигна се и до сблъсъци с полицията, а над 10 младежи бяха задържани. Според протестиращите текстове в закона директно обслужват интересите на няколко фирми.

Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете. Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена.

Над 10 задържани при протеста за горите

Над 10 души, младежи и девойки, участници в протеста срещу приетите от Народното събрание промени в Закона за горите са задържани до ...

В новите текстове на закона е разписано, и че не се изисква промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на открити обекти и съоръжения за спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите преместваеми сезонни покрития и други леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране и ползване.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество