Б. Димитров: Мукадес Налбант има право на теория, а ние - да й се съпротивляваме

25568
Б. Димитров: Мукадес Налбант има право на теория, а ние - да й се съпротивляваме

Г-жа Мукадес Налбант е в рамките на правата си - да се бори за своята теория, както и ние сме в рамките на правата си да се съпротивляваме повече или по-малко, надявам се успешно, срещу нейната теория. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод твърденията на заместник-министъра на образованието и науката Мукадес Налбант в спорния доклад на Комисията за защита от дискриминация по отношение на Левски и Ботев, предаде Фокус.

„Това е поредният опит и вероятно е кампания за фалшифициране и изопачаване на българската история и морално и юридическо осъждане на национално освободителната борба на българския народ през IX век и войните за национално обединениe. Този опит за ревизия в тази насока на българската история започна с мита за Батак, продължи с твърденията на г-жа Мукаддес Налбант, и продължи пак с оспорване на освободителния характер на Балканската война. В нея участват както експоненти на ДПС, политици, анализатори, така също - и наети българи и дори чужденци. Остава да се види - дали това наистина е тяхно мнение или част, на българска почва, от политиката на неоосманизация, предложена от турския външен министър г-н Ахмет Давутоглу.

Б.Димитров: Искането за връщане на "македонски ценности, ограбени през 1916 г." е изключително нагло

Искането на журналиста от Канал 5 да бъдат върнати „македонски” ценности, уж ограбени от българската войска през 1916 годин...

По силата на тази логика, Османската империя е една прекрасна империя и всички, които се борят с нея, се мъчат да разрушат една просперираща, ама почти демократична система, в която всички нарoди живеят в щастие и благоденствие и се ползват с най-разнообразни права и свободи, но идват едни лоши хора като Ботев и Левски и други лоши хора, като Гоце Делчев, Даме Груев и т.н., които започват терористична дейност срещу тази империя. Разбира се, в рамката на правото й да се защитава Османската империя прави преследвания срещу тях и когато ги залови, ги обесва или ги убива по някакъв друг начин. Същото важи и за войните за национално обединение върху прекрасната както казах Османска империя, където всички се радват на благоденствие и демократични права и свободи, се изсипват войските на 4 млади империалистически сили, които освен че разгромяват героично сражаващите се войски на империята, извършват масово насилие над мирното население”, заяви Божидар Димиторв.

Тази теза е нещо нормално в една политика на неоосманизъм да се проповядва, но нещо нормално е – ние, българските историци, да се съпротивляваме, да оказваме съпротива, когато се сочи мнение с дълбоко ненаучен характер.

Г-жа Мукаддес Налбант не се сеща, че по силата на същата логика и Мустафа Кемал Ататюрк е терорист, тъй като той се бори за унищожаване на цялата Османска империя, а не - като Ботев и Левски - за сваляне на властта и само над българската етническа територия.

Мустафа Кемал Ататюрк е, който казва, че Османската империя е един затвор за всички народи, които живеят в нея, включително, и дори най-вече - за турците, казва той. И това наистина е така, защото Османската империя не е държава на турците, такава ще я прави Кемал Ататюрк, чак 1922 година, а империя на исляма,т.е. на една религия, както Византия беше империя на християнството, Съветският съюз беше империя на комунизма, една друга идеология (макар и без Бог - естествено и тя си имаше Бог и то няколко , Карл Маркс, Фридрих Хенгелс, Владимир Илич Ленин и т.н.)”, добави Димитров.

Б.Димитров: Изявлението на СМК е провокация, чрез него говори правителството в Скопие

Изявлението на лидера на Световния македонски конгрес (СМК) би могло да се счита за поредната провокация на правителството в Скопие спр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com