БАБХ откри негодни храни в детски градини и училища

6806
БАБХ откри негодни храни в детски градини и училища
Снимка: БГНЕС

За един месец Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2705 хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни-майки и училищни столове и бюфети на територията на цялата страна.

Агенцията е съставила 28 акта и 136 предписания на хранителни блокове за различни нарушения, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

БАБХ прави постоянни проверки за фипронил в яйцата

БАБХ проверява всички ферми за фипронил в яйцата всеки месец. Благодарение на този засилен контрол излязоха някои резултати и в момента...

Целта на засиленият контрол, по повод новата учебна година, е да провери съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство.

Констатираните нарушения са най-често свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, некоректни и нередовно водени записи по Системите за управление на безопасността на храните (СУБХ), наличие на храни, които не отговарят на специфичните изисквания и качество на храните, предлагани в детските заведения, училищни столове и обекти за търговия на дребно на територията на училища и на детските заведения.

На някои от местата са предлагани храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Някои от обектите пък не са били регистрираани по чл. 12 от Закона за храните.

След инспекциите на агенцията за унищожение са изпратени: 24 литра прясно мляко, 155 яйца и над 70 кг храни, от които 13 кг продукт от птиче месо със съдържание на соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е произведен по БДС, както и 850 г замразена риба с изтекъл срок на годност и над 18 кг бисквити в несъответствие с изискванията на Наредба 9/2011г.

БАБХ не обясни какво точно причинява фипронила, можело да има още яйца по магазините

Производството на яйца в консорциума "Агробизнес" засега няма да спре, но е спрян износът към търговски вериги. Припомняме, че вчера (1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com