X
 
 

Банско идва на протест в София

1323 3
photo of Банско идва на протест в София
Снимка: Община Банско
Жителите на ски курорта Банско, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона, ще протестират много скоро в София, заради поредното отлагане от МС на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната.

Това обяви кмета на община Банско Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон.

„Във връзка с вчерашното решение на МС по темата аз съм на мнение, че вече достатъчно се говори в последните 7 години. За това време са правени безброй обсъждания с най-големите специалисти и представители на екологичните организации, на министерства на спортисти, както и на местната общност и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е лично мое мнение. Другото мое мнение е, че какво и да се направи, зелените като чуят Банско винаги ще са готови за протест“, коментира Икономов.

Община Банско отвърна на природозащитниците: Лъжете

Предложените промени в действащия план за управление на Национален парк "Пирин" не променят площта на туристическа и ски зона в Банско ...

Той се надява вече да се поставят на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличаването на ски зоната и изграждането на втора кабинка. Да се види, че предимствата са много повече от това което е в момента и да се тръгне към реални действия.

„Така както е обявил премиера на заседанието на МС на 13-и да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични като местна общност в Банско", заяви той.

Според Икономов другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се кара с камиони, ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. "Това е един много важен екологичен проблем, който го игнорираме и никой не говори за него. С други думи има много по-екологични теми за засягане от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да направим един нов кабинков лифт“, заяви Икономов.

Той бе категоричен, че за пореден път се пускат лъжи по адрес на ски зона „Банско“.

Министерски съвет отложи разширяването на концесията в Пирин

Министерският съвет отложи точката, с която щеше да се разшири концесията на ски-зона Банско.  Това съобщи бившият председате...

„Няма никаква опасност да бъдем изключени от „Юнеско“, защото това е една буферна зона и всички знаят че тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско заради клевети от „зелените“ от Юнеско видяха, че няма нищо вярно в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство бе записано в доклад изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо. Тези спекулации как капацитета на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи“, коментира кметът.

Той разкри още, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата.

„Според мен обаче най-важното освен броя на туристите е и тяхното качество. В тази връзка е и моя призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че за да имаме развитие и да се повишат качеството на услугите и за да останат в Банско повече качествени работници, просто трябва да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени“, заяви кметът на Банско.

Природозащитници: Правителството се кани да узакони ограбването на Пирин

Заплахи за протест на "Орлов мост" започнаха да се появяват в социалните мрежи, след като стана ясен дневният ред на редовното седмично...

Той обяви, че най-много продължават в курорта да са туристите от България, следвани от англичани, сърби, румънци, руснаци и македонци.

„Сега рекламираме курорта в Израел и Полша. Догодина смятаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-вече с утвърдени ски дестинации като Австрия и Италия“.

Икономов също така каза, че в курорта се работи много и по темата за сигурността преди новия сезон.

„Винаги сме искали сезона да завърши безопасно на фона на всичко това което се случва по света, а именно терористични атаки и то на места, където се струпват много хора. Взаимодействаме си с полицията по най-добрия начин. Тази година осигуряваме допълнителен брой полицаи. За новия сезон монтираме 6 камери за наблюдение с нови възможности. Три ще са на входно изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „Кемпински“ от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни помогнат много и срещу кражбите на автомобили, каквито имаше доста миналата година“, заяви той. По отношение на инфраструктурата кметът разкри, че всички строителни дейности в града ще приключат до 15 декември.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Яна 3 Яна преди 10 месеца Профил на трол?
  На крака ще дойдат хората, пък дано тогава им повяват, че наистина им е важно Банско да е в подем, за да има как да се издържат
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Това с частта за Аелените много ми хареса в коментара :) Но аз пък мисля, че сагата с кабината трябва да приключи вече...Заслужаваме си втора!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Значи, какво излиза? В курорта най-много са туристите от България, които си получават български заплати. А цените трябва да са като в Швейцария. Изключително смислен бизнес план. Успех им желая. Това, че Зелените като цяло са боклуци, е съвсем отделна тема.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.