Б.Димитров за турската карта: Трябва да даваме отпор

9255
Б.Димитров за турската карта: Трябва да даваме отпор

„Тази карта не се появява за първи път и премиерът е прав, че не се коментират карти и заявления в частен вестник”, каза в предаването „Здравей, България” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ) по повод публикацията в турски вестник, който оряза картата на България.

Според него по-опасното е било преди три години, когато тази карта се е появила в училищата като учебно пособие. „Тогава не само ние протестирахме, но и турското правителство наказа чиновника”, каза Димитров, цитиран от Нова тв.

Наблюдението на българо-турската граница става от национално значение

На утрешното си заседание Правителството ще обяви проекта за изграждане на интегрирана система за наблюдение по границата с Турция &n...

На въпрос защо тази карта възкръсва професорът отговори, че причината е, че Турция е 75-милионна държава с процъфтяваща икономика и външният й министър е предложил програма за възстановяване на влиянието на Османската империя. „За реализацията на тази програма Турция отделя много пари”, каза той и допълни, че това е дългосрочна стратегия, която обаче не предвижда промяна на границите.

„За щастие от нас са отнети само шест области, а не цялата територия”, каза Димитров. Според него трябва да се дава отпор и да се протестира. „Понякога такива претенции стават държавна политика”, добави той. „Не бива да проспиваме такива неща”, категоричен беше шефът на НИМ.

По повод скандалната изложба, която показва човешкото тяло, Димитров каза, че мястото на починалите хора е в земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество