Бедността в България е повече от потресаваща, показват данни на КНСБ

29159
Бедността в България е повече от потресаваща, показват данни на КНСБ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

40% от домакинствата в България разполагат с едва 25% от необходимите средства за нормален живот. Общо 77,6% от българските домакинства са под необходимата граница, показват данни, представени от президентът на КНСБ Пламен Димитров и изследователят Виолета Иванова.

В България месечната издръжка на човек е 557,55 лева. Тази сума обхваща задължителните разходи – за комунални услуги, за здраве, за образование, за храна, съобразена с нормите за стандартно физическо развитие. Доходът на четиричленно семейство съответно трябва да е 2230 лева.

Ганев: Около 10% от населението у нас е в трайна бедност

Малко над 40% от най-бедните домакинства у нас са успели да излязат от тази категория през последните четири години. Други 14 % са изле...

Под границата са общо 5,7 млн. българи, сочат данните. Това са хора основно от Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково, Силистра, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева, каза Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ, информира bTV.

Границата на абсолютна бедност е достигнала до 296,50 лв. на човек. Близо 30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 296,50 лв.), или около 2,2 млн. души.

Средната работна заплата през 2015 година е 894 лв., което означава номинален ръст от 8,8 на сто и реално покачване с 8,9 на сто, каза Виолета Иванова. В обществения сектор има увеличение с 4,8% и реално с 4,9 на сто, като е достигнато равнище от 930 лева. За частния сектор средната заплата е 880 лева.

Какви са най-често срещаните доходи в България - научете в Expert.bg.

Заради голяма бедност все повече деца напускат училище

Засилващата се бедност е голямата причина все повече деца да напускат училище. Тревожният извод прави Националната мрежа за децата. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика