Бележник 2014 – Област „Права на детето“

8153

„Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” е трети пореден годишен доклад на Национална мрежа за децата. Той оценява изпълнението на избрани държавни ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства в България в рамките на календарната 2013 г. „Бележник 2014” включва 5 области, 16 подобласти и 42 ангажимента.

За пръв път през 2014 г. Бележникът беше издаден в две версии – експертна и популярна. Популярната версия разказва на по-достъпен, неекспертен език за ежедневните проблеми и предизвикателства по отношение добрата грижа и спазване правата на децата. Тя включва също и малките стъпки към голямата промяна, или какво всеки от нас може да направи, за да подобри живота и благосъстоянието на децата в България. В изработването на популярната версия на Бележника се включиха и младежи, които са клиенти и доброволци към организации-членове на Национална мрежа за децата.

Бележник 2014 - Област "Семейство"

За пръв път през 2014 г. Бележникът беше издаден в две версии – експертна и популярна. Популярната версия разказва...

Видеото, което предстои да видите, се фокусира върху ключови проблеми, свързани с общите принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. Главен акцент в него е принципът на детското участие.

Причината да го поставим във фокуса на този видеоклип е, че в популярната версия на „Бележник 2014“ чрез свое изследване и текстове по избрани от тях проблеми се включиха 10 представителя на Младежка мрежа „Мегафон“ от различни организации-членове на Национална мрежа за децата и различни градове.

Други важни факти, заложени в „Бележник 2014“ по отношение на общите принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето извън проблематиката на детското участие са следните:

  • България продължава да няма испециализиран омбудсман по правата на детето, който да гарантира независим мониторинг и контрол за спазване на детските права. Страната е една от трите от 27те държави – членки на ЕС, които нямат такъв специален закрилник на децата, който може да бъде омбудсман или комисар по правата на детето.
  • 28.2% от всички деца в страната или 343 900 деца живеят в бедност или това е повече от населението на област Благоевград, която включва 14 общини и големи градове, като Петрич, Сандански, Гоце Делчев и др.

 

Бележник 2014: Област "Детско правосъдие"

За пръв път през 2014 г. Бележникът беше издаден в две версии: експертна и популярна. Популярната версия разказва на по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com