#BeLocal: Тук и сега - как може да създадем нашето по-добро утре?

1136
#BeLocal: Тук и сега - как може да създадем нашето по-добро утре?
Снимка: Лидл

Съхранението на българската култура, изкуство и историческо наследство е отговорност на всяко поколение. Сега, в началото на 21 век, е нашият ред да пазим, развиваме и предаваме на децата си всичко онова, което ни дава самочувствие и идентичност като общност.

Проекти в тази посока вече има немалко на брой, като добрата новина е, че и големи компании като Лидл България се включват активно в каузата за съхранение и развитие на местните общности.

За шеста поредна година компанията провежда своята най-голяма социално отговорна кампания “Ти и Lidl за нашето утре”, чиято цел е чрез проекти на граждански организации в различни сфери, да се работи за подобряване на живота на хората дори и в най-отдалечените населени места.  

Тематичните области на инициативата са пет:  #BeLocal за култура, изкуство и историческо наследство, #BeFair за социално равенство и приобщаване, #BeVocal за медийни и журналистически проекти, #BeGreen за грижа за природата и природосъобразен начин на живот и #BeActive за проекти, свързани с активността като физическо действие, но и като гражданска активност за решаване на проблеми.

Може би не е случайно, че точно към категорията  #BeLocal интересът тази година беше най-голям – цели 63 подадени проектни идеи. След три етапа на оценяване, финансиране получиха седем проекта в седем населени места - от Куртово Конаре до Синеморец.

Фантастична зала за творчески изяви на децата в кв. Сухата река

Проектът има за цел да превърне концертната зала на Народно читалище "Васил Левски 1928" в столичния квартал в истинско средище за култура, изкуство и решаване на проблемите на местната общност.  Със средствата, предоставени от Лилд България, залата ще бъде ремонтирана и оборудвана и ще започне активна концертна дейност.  

Мултикултурен диалог чрез изкуство в с. Куртово Конаре

В Куртово Конаре живеят повече от 40 чужденци от 10 националности, които не са включени активно в общностния живот. Проектът на местното читалище предвижда да се организират различни събития, на  които тези хора да представят своята културна традиция, кухня и музика.  

Изкуство за деца в парк “Бедечка” в Стара Загора

Може ли един парк да е място не само за спорт, но и за изкуства? Разбира се! Доказват го създателите на проекта “Изкуство на зелено”, който се явява продължение на успешния фестивал за изкуство, спорт и урбанизъм “На зелено”, проведен през 2022 в старозагорския парк Бедечка.

Идеята е фестивалът да се превърне в многомесечна програма с образователен и приобщаващ ефект.

Tasty Rural Trakia

Това е комуникационен проект на фондация “ЛокалФууд.бг” - свързващ мост на местната гастрономическа култура на Тракия към развиващата се Генерация Z и света на модерните технологии.

Традиционни тракийски ястия ще бъдат популяризирани сред младежка аудитория в TikTok и Instagram.

Синеморски смокинови истории

Още един “вкусен” местен проект намери място сред победителите в категорията #BeLocal.

Това е планът на Народно читалище  “Синева” да създаде уникално културно преживяване в село Синеморец и да превърне смокинята в местен символ. 

Покажи ми бабо, разкажи ми дядо

Отдадени на каузата да предават традициите  на следващото поколение от Народно читалище „Искра - 1929“ в с. Крушаре  кандидатстват и печелят финансиране от Лидл България  за проекта си “Покажи ми, бабо, разкажи ми, дядо”.

Планирано е да бъдат проведени събития, в които на разбираем за децата език да се предават фолклорните  обичаи, традиции и ценности. 

В #BeLocal попада и един от трите финансирани младежки проекти в „Ти и Lidl за нашето утре” – на ученици от Чепеларе. Те ще се научат как да снимат филми, за да разкажат за красотата на родното си място. Озаглавили са проекта си „Обичам киното и аз участвам, за да се науча“ и очакват осемте кратки филмчета, които създадат, да достигнат до 3000 човек в Чепеларе и селата в общината.  

Сумата, с която тези важни за местните общности проекти ще бъдат финансирани от Лидл България, е 78 165 лв. А общият бюджет за всички идеи, които ще се реализират в петте тематични области на „Ти и Lidl” е 365 000 лева.

Най-голямата социално отговорна инициатива на компанията се провежда от  2017 година насам в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, а от 2023 година и с Асоциацията на европейските журналисти – България.

В рамките на шестте издания досега Лидл България е финансирала 155 вдъхновяващи граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна с общ фонд от близо 1 280 000 лв.

Тези проекти имат положителен ефект в живота на почти един милион българи. Въздействието им в общностите по места с времето продължава да нараства, а броят на бенефициентите да се увеличава. Всички новини за проектите по „Ти и Lidl за нашето утре“, които ще се изпълняват тази година, може да проследите  в платформата tilidl.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com