Беседка на открито - как читалището в Дебелец събра всички поколения

5802
Беседка на открито - как читалището в Дебелец събра всички поколения
Снимка: Юлиана Стефанова

През лятото на 2020-та година местното читалище в Дебелец изгражда лятна беседка, в която да изнесе на открито онези многобройни дейности, които са от съществена важност за за всяка общност и всеки град. И за кратко време успя да се превърне във важен център. Летният им афиш е разнообразен и дълъг: включва спорт, четене на книги, състезания, шах, концерти, фолклор, рисуване, арт работилници и много други. В беседката на открито интересни занимания откриват хора от различни възрасти. Мястото става средоточие на няколко поколения, които и до днес продължават да го ценят и посещават. За да бъде създадена лятната беседка от читалището кандидатстват в програмата Vivacom Регионалния грант. Регионален грант е обществено-отговорна инициатива на Vivacom, която предоставя безвъзмездна финансова помощ на организациите и идеите, които правят добро, сближават хората и развиват местните общности по някакъв начин. А ето какво ни разказа Юлиана Стефанова, секретар на читалището и ръководител на проекта.

 

Разкажете за вашия проект за читалище на откритo повече - защо кандидатствахте с тази идея и как я осъществихте?  

Читалището не разполага с голяма материална база и това винаги е било проблем. През летния период беше трудно да привлечем хора, защото закритото пространство не е особено привлекателно място през топлите слънчеви дни.

Затова в градския парк в Дебелец бе обособен кът–беседка, комплект пейки, маса, шах маса също. Така през летните месеци читалището можеше да развива дейности, които да разнообразяват ежедневието на учащите, на хората на пенсионна възраст, както и на майките с деца, които изпълват парка през летните дни.

Заниманията, които осъществяхме там, бяха много. Сред тях: библиотечна дейност, групово четене на откъси от книги за задължителен летен прочит на учащите, (съвместно с Литературен клуб „Кръстю Борисов”), летни хоротеки, занимания за деца от 1 до 3 години, арт работилници, драматизация на театрални приказки, приказни карнавали, шах турнири. И разбира се много награди и лакомства за участниците в събитията.

А регионалният грант ни помогна много - финансира парковото оборудване, закупуването на бебешките книжки, материалите за Арт работилниците, озвучаването на масовите събития и предметния награден фонд.

Заниманията на учениците през лятната ваканция често протичат в читалището на открито

 

Когато сте правили беседката преди година, това е съвпаднало с пандемията - как успяхте да адаптирате идеята си към мерките през трудната 2020-та?

Извънредната ситуация в страната ни притесняваше изключително много. Беше ясно, че проблем с беседката и масите няма да има. Но дейностите? Ще можем ли да ги осъществим? Хората се притесняваха, дистанцираха се. В настоятелството дори се промъкна кратък момент на колебание дали изобщо да се захващаме с проекта. В крайна сметка поехме риска и си струваше.

Оказа се, че пандемичната обстановка работи за нас. След затварянето и множеството ограничения, всички бяха зажаднели нещо да се случи. И то тук, в града, на местна почва – без да пътуват, без да се събират в закрити помещения. И най вече имаха доверие в нас, защото им предоставихме забавления и същевременно спазвахме всички правила за безопасност.

Затвърди се нашето убеждение, че наистина сме имали нужда от това – излязохме сред хората, предложихме здравословна, забавна, образователна и приятна среда за живот в нашето малко градче, читалището придоби нов съвременен облик - за хората, сред хората.

Какви бяха най-честите гости на беседката? 

Трудно е да се каже. Всички заобичаха това място. Изключително приятно ни бе да чуваме думите „Отивам в лятното читалище…”; „Ще си взема книга от лятната библиотека..”; „Ще погледна програмата за седмицата на лятното читалище…” Работихме до късно есента, докато позволяваше метеорологичната обстановка. Сега стартираме отново летните занимания.

Засаждането на растения е едно от заниманията, които децата научават на открито

 

Кои бяха съмишлениците, които намерихте и запазихте ли добрите си отношения с тях? 

Обединихме много общности - училище, детска ясла, детска градина, пенсионерски клуб, кметство, частни фирми. Всички приеха изпълнението на проекта като своя кауза, но обединени, в името на хората от града.

Осмислихме свободното време и летния отдих на децата и възрастните.

Непрекъснато проучвахме и откривахме нови интереси, които да използваме в бъдещата си работа за постигането на устойчивостта на проекта.

Образователните занимания ни предизвикваха да търсим нови познанства и контакти, съобразно желанията на ползвателите на услугите, които предлагаме.

Всичко това бе възможност да осъществяваме много идеи, които няма как да станат в закритите помещения на читалището.

Арт работилниците са част от любимите практики в читалището

 

Кое е най-хубавото нещо в Дебелец и околността, с което бихте препоръчали града за посещение? 

Дебелец е малко градче. В него живеят близо 4000 души. С исторически забележителности не можем да се похвалим, но за сметка на това се намираме на 5 км от вековното Велико Търново. Богатството на нашия град са талантите – деца и възрастни, които творят в читалището и разнасят неговата слава по всички национални фестивали за театър, фолклор, градски песни, приложни изкуства. Витрината ни на славата е пълна с всички възможни най-големи награди от тези форуми.

Читалището събира събира на едно място всички поколения

 

Как регионалният грант на Vivacom ви помогна за проекта - не само за неговото осъществяване конкретно, но и за развитието ви в бъдеще? 

Vivacom ни даде възможност да работим. Когато кандидатствахме в програмата, никой не предполагаше каква 2020 година ни очаква. Но този проект ни предпази от това да запишем първа нулева година в 135 годишната история на читалището – нещо, което се случи с много колеги в страната. Облагородяването на парковото пространство със съоръженията, които поставихме, ни даде възможност да променим изцяло облика на читалището. Успяхме да убедим онези, които смятаха, че читалището е само една сграда в центъра на града, точно в обратното. Читалището като институция, уникална в света, е гъвкава, активно работеща и може да задоволи голяма част от културните потребности на градчето. Съществуващият вече читалищен кът в парка ни даде възможност в план-програмата на читалището за 2021 година да заложим събития, които не можахме да осъществим поради забраните за събития на закрито. Всички дейности по проекта ще бъдат надградени и отново проведени, защото това е желанието на нашите съграждани. Настоятелството ще търси финансиране за изграждането на мини открита сцена в близост до беседката. Спечелването на проекта и неговото осъществяване провокира и медийния интерес за отразяване на по-позитивни факти и събития. Огромен интерес и популярност придобихме и в читалищната общност в страната, която аплодира проекта и програмата Регионален грант на Vivacom.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...