Без изненади: Ясен Тодоров оглави етичната комисия на прокурорите във ВСС

1426
Без изненади: Ясен Тодоров оглави етичната комисия на прокурорите във ВСС
Снимка: БГНЕС

Доскорошният председател на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров вече оглавява етичната комисия към прокурорската колегия. Той заяви, че днес е бил избран за този пост, след като преди дни подаде оставка от другия пост. Мястото му засега заема Даниела Костова.

По думите му промените в Конституцията и Закона за съдебната власт относно прокурорската и съдийската колегии са причина за оставката му. „Двете колегии трябва да имат отделни етични комисии“, обясни той.

Съдийската колегия на ВСС за първи път самостоятелно ще избира административен ръководител на съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за първи път ще избере самостоятелно административен ръководител. Това се предвижда да...

"И тъй като в обществото беше налагано мнението, че едва ли не прокуратурата се меси в управлението на съдилищата, счетох, че е редно до края на работата на тази комисия да не я оглавявам, а това да се върши от човек, който е член на съдийската колегия", обясни Тодоров.

Относно казуса със следовател Бойко Атанасов, който е бил незаконно подслушван, той обясни, че "за наше голямо учудване аз лично не мога да си го обясня в деловодството на ВСС към 11.45 нямаше входиран никакъв документ от Бюрото за контрол на СРС"

Ясен Тодоров отказа да коментира каква точно проверка ще бъде направена по случая и коя етична комисия ще я извърши, докато такъв документ не бъде получен.

Причината е, че при използването на специални разузнавателни средства (СРС) разрешението се дава от съдия, а прокуратурата ги прилага.

Румен Георгиев ще е говорител прокурорската колегия на ВСС

Румен Георгиев беше избран за говорител на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), осъществяващ връзките с медиите. Това р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com