Следователят, заговорил за проблеми в прокуратурата, е бил подслушван незаконно

831
Следователят, заговорил за проблеми в прокуратурата, е бил подслушван незаконно
Снимка: БГНЕС

Срещу следователя Бойко Атанасов, който обяви наличието на шпицкоманди в прокуратурата, са били прилагани специални разузнавателни средства, въпреки че в искането до съда не са посочени данни за негова съпричастност към извършени престъпления. Това съобщи сайтът "Биволъ", позовавайки се на документ от Националното бюро за контрол на СРС, предоставен на медията от магистрата.

Разрешението за подслушването е било издадено в нарушение от Софийския окръжен съд, вместо от Софийския градски съд, сочи проверката на бюрото за СРС. За незаконното подслушване са уведомени главният прокурор, Висшият съдебен съвет и правосъдният министър. Държавното обвинение не е предоставило коментар за случая.

Иван Гешев: За шпицкомандата, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им

Значи за шпицкомандата к'во да ви кажа, досега, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им. Това в заявил Иван Гешев, п...

Бойко Атанасов обяснява, че е станал обект на репресии, след като е бил изнудван да решава дела по определен начин, но е отказал.

"Учудващо е, че липсват данни, които да сочат съпричастност към разследвани престъпления в искането за контролирането ми със СРС… Това означава, че просто е направено искане да бъда следен, да бъда слушан, да бъдат следени моите близки. Всички хора, с които контактувам, моите приятели, обкръжението ми от колегите. Целта е била на мен да ми се навреди. Прокуратурата си е позволила това нещо, разсъждавайки, че никой няма да ми каже. Аз да не разбера, нищо, че работя в прокуратурата, какви безобразия се вършат и срещу магистратите вътре в самата прокуратура от ръководството", казва Атанасов.

Според него "по-зловещото" нарушение е извършено от Софийския окръжен съд, който е дал разрешение за СРС, въпреки че подслушването срещу магистрати се разрешава от градския съд. "Шокиран съм от безобразното отношение на прокуратурата, в която работя и аз", допълва магистратът.

Колева: Интерпретацията на думите ми за Бойко Атанасов противоречи на целия ми натюрел

Досега не ми се е случвало да се претворява така моя мисъл, която противоречи на целия ми натюрел и на типа ми на мислене. Това заяви Ю...

Прескачането на Софийския градски съд е незаконно, но е обяснимо. В последната една година там председател е Калоян Топалов, който се опита да въведе реален контрол върху издаването на разрешения за СРС, за разлика от предшественичката си Владимира Янева. Градският съд в момента постановява повече откази за подслушване, отколкото разрешения.

В справката, цитирана от "Биволъ", не се споменава кога точно е бил подслушван Бойко Атанасов. В момента председател на Софийския окръжен съд е Филип Владимиров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com