БХК възмутени от думите на Гешев за адвокатите

2537
БХК възмутени от думите на Гешев за адвокатите

"БХК изразява своите нарастващи тревога и възмущение по повод изявлението пред медиите на главния прокурор Иван Гешев от 27 февруари 2020 г В него той квалифицира като „наглост“ изразеното професионално становище на фондация „Български адвокати за правата на човека“ (БАПЧ), изготвено по покана на президента във връзка с инициирания от него дебат за нуждата от конституционни промени в уредбата на съдебната власт", пишат от комитета.

"В това становище, наред с друго, се съдържа задълбочен критичен анализ на прокуратурата и институцията на главния прокурор, както и предложения за тяхното реформиране, така че едновременно да се постигнат независимост на съда и гаранции за осигуряване на ефективно разследване, липсата на което е констатирано в десетки решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)", се казва още в документа.

И Висшият адвокатски съвет възмутен от Гешев

„Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилиз...

Правозащитниците припомнят още, че "не за пръв път г-н Гешев си позволява в свои публични изявления да подменя очаквания отговор на конструктивна критика към прокуратурата с лични нападки, както и че не за първи път той обезценява и представя негативно ролята и положението на адвокатурата в България. Така още на 23 юли 2019 г., в интервю пред Българската национална телевизия, непосредствено след издигането на кандидатурата му за нов главен прокурор, той принизи ролята на адвоката до това „да защитава и взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината.

Това поведение на г-н Гешев не е изолиран случай. В редица свои изявления и прояви той е демонстрирал както презрително, враждебно и подигравателно отношение към отделни личности от юридическата общност, които изказват мнения, различни от неговото, така и към цели групи, сред които адвокатурата и правозащитниците".

Нито становището на БХК, нито което и да е друго отрицателно становище за кандидата, бе удостоено с нужното уважение, внимание или мотивирано разглеждане от страна на Съвета при появата на единствената кандидатура на Гешев, напомнят правозащитниците.

"Напротив – противно на предупрежденията на БХК, че непрозрачната процедурата по избор на нов главен прокурор и наличието на множество индикации за нейната предрешеност ще опорочат процедурата и ще се отразят отрицателно на общественото доверие в съдебната власт, мнозинството на Висшия съдебен съвет демонстрира същото неуважение към гражданското общество, каквото демонстрира днес и единственият кандидат на мнозинството на Съвета.

Адвокат Здравка Калайджиева: Гешев да ми се извини публично

Адвокат Здравка Калайджиева от фондация "Български адвокати за правата на човека", бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в ...

Когато главният прокурор на една държава открито очерня адвокатурата и гражданските организации за защита на правата на човека, това е не просто липса на професионализъм или приличие, но и нападение над демократичните механизми за гражданско участие и контрол върху властите и накърняване на престижа на съдебната власт. С настоящото отправяме призив към Висшият съдебен съвет да докаже с действия пред българското общество, че носи отговорност за своя избор, като осъди поведението на главния прокурор. То нямаше да има значението и влиянието, което има днес, ако Съветът не бе избрал г-н Гешев за поста на главен прокурор. На свой ред призоваваме г-н Гешев да се извини за недопустимите си изявления както на българската адвокатура, така и в частност на фондация „Български адвокати за правата на човека“, се казва в текста на БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com