"Биволъ": Скалъпени доказателства и прокурорска бухалка срещу Валя Ахчиева

6472
"Биволъ": Скалъпени доказателства и прокурорска бухалка срещу Валя Ахчиева
Снимка: Личен архив/Facebook

С меко казано спорни доводи прокуратурата преследва разследващия журналист Валя Ахчиева и екипа ѝ, съобщава сайтът "Биволъ".

Случаят е от Дупница. Става дума за опит на Ахчиева да получи отговори от болница "Иван Рилски 2003" по казуса със смъртта на Ангел Христов, познат като Брат Галев.

Версията на "Биволъ"

Ахчиева отива с оператор пред кабинета на управителя д-р Ени Лефтеров, за да разбере защо смъртният акт на Христов не е вкаран в електронната система Националната здравно информационна система (НЗИС). Вместо отговори Ахчиева се сблъсква с агресия от страна на Лефтеров. Екипът ѝ е нападнат от две непознати лица в самата болница и пред нея. Още: Валя Ахчиева разказва: Куп европари за овце, които ги няма - европрокуратурата се е заела

Този сюжет е запечатан на журналистическите камери. Чува се и се вижда, как единият рита оператора и къса кабел от камерата.

Валя Ахчиева се обажда на телефон в МВР. Пристига полиция. Журналистическият екип пуска жалба като пострадал от нападение, докато извършват служебните си задължения. Полицаите в Дупница задържат двамата биячи в ареста. Извършва се разпознаване. Полицаите отвеждат оператора в общинската болница за медицински преглед и там установяват, че са му е нанесени леки телесни повреди. Образува се досъдебно производство, по което Ахчиева и операторът са пострадали лица. И по това производство, по-късно е предоставен като доказателство видеозаписът, който показва, какво се е случило на площадката пред кабинета на управителя Лефтеров.

Контра-жалба, възмущава се "Биволъ"

Към края на деня, в полицията пристига т.нар. „контра-жалба“. В нея управителят на болницата д-р Лефтеров се жалва, че операторът го бил ударил в кръста и го затворил в тоалетната. Минават месеци. Досъдебното производство, по което Ахчиева и операторът са пострадали лица, вече ще влиза в съда, с обвинителен акт срещу двамата биячи. Повдигнато им е обвинение за леки телесни повреди по хулигански подбуди и закани за убийство. Още: Разследване на Валя Ахчиева и Биволъ: За тоновете боклук, символ на задкулисието и беззаконието в България

Но, нямаше никаква яснота, какво се случва с жалбата на д-р Ени Лефтеров, за това, че операторът уж го бил „ударил в кръста“.

До месец ноември, в който Валя Ахчиева и операторът са били разпитани като свидетели по образувано вече досъдебно производство, за нанасяне на средна телесна повреда на д-р Лефтеров.

И тъй като Ахчиева се усъмнила, че направеният видеозапис, който е веществено доказателство, не е приложен и към това ДП, тя пише сигнал до и.ф. главен прокурор – Борислав Сарафов и до зам.-главния прокурор Мария Павлова, която отговаря за отдел „Досъдебен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Журналистката иска да се извърши проверка, с наблюдаващ прокурор Даниела Гюрова, от поделението в Дупница на Районната прокуратура – Кюстендил. И ВКП назначила проверка на досъдебното производство, образувано по жалбата на д-р Ени Лефтеров, че операторът на Ахчиева го бил бил и му нанесъл средна телесна повреда.

Тези дни станали ясни и резултатите от проверката. Тя била извършена от прокурор Михаил Крушовски от Окръжна прокуратура – Кюстендил. И той бил установил, че няма никакъв проблем в работата на прокурор Даниела Гюрова от Дупница. Всичко било ритмично и в срок, обобщава "Биволъ".

Според сайта за разследваща журналистика, от постановлението на прокурор Крушовски ставали ясни "разни съмнителни неща". Това, че прокурорът от Районната прокуратура в Дупница – Даниела Гюрова, два месеца извършвала проверка по сигнала на д-р Ени Лефтеров. И тъй като към преписката нямало никаква представена медицинска документация от д-р Лефтеров за това, че е получил някакви наранявания, съвсем естествено, на 8 август 2023 г., прокурор Гюрова написала постановление за отказ за образуване на досъдебно производство и прекратила преписката. Още: Валя Ахчиева с разследване как се съхраняват 55 тона отрова в България (ВИДЕО)

Прокурор се проверява сам, смята "Биволъ"

Но след това обаче събитията се развили мълниеносно. Д-р Ени Лефтеров е обжалвал отказа пред Окръжна прокуратура-Кюстендил. И тогава друг прокурор е отменил отказа на прокурор Гюрова. Мотивите му били, че сега вече, към жалбата, д-р Лефтеров бил приложил медицинска документация за това, че имал бил „счупен прешлен в областта на кръста“.

А счупеният гръбнак бил средна телесна повреда. И на това основание, прокурорът от Окръжната прокуратура – Кюстендил е разпоредил да се направят и комплексна съдебно-медицинска експертиза, за тази сериозна травма на д-р Лефтеров, причинена му от оператора на Валя Ахчиева.

Ето как, прокурор Гюрова от Районната прокуратура в Дупница образувала вече досъдебно производство. Само че, кой е прокурорът, който е приел медицинска документация цели 2 месеца след събитието и след пускането на жалба?

Това е същият прокурор, който е извършил и проверката по казуса, след жалбата на Ахчиева до Сарафов - Михаил Крушовски, твърди "Биволъ". В сигнала си до Борислав Сарафов Ахчиева пита как е възможно същият прокурор, отменил решението на Гюрова да образува досъдебно производство, де проверява сам себе си?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com