Бивш министър с идея - да се санират всички сгради по ежегодна програма

1833
Бивш министър с идея - да се санират всички сгради по ежегодна програма
Снимка: БГНЕС

Сертификатите на санираните сгради са направени от хора, така че е нормално да има грешки. Работи се с изчисления. Това заяви бившият министър на регионалното развитие Виолета Комитова от "Български възход" пред Bulgaria on air.

Според нея трябва да се засилят контролните функции на регионалния министъра. Методиката е доста добре разработена. Съчетават се изисквания за енергийни спестявания, както и се следи инвестицията да не е "отишла в космоса", каза тя. Според Комитова някои от проектите са отпаднали заради завишаване на цените.

Комитова се съгласи с твърденията на водещата на Bulgaria on air, че санирането се свързва с далавера. "За да се промени това са необходими прозрачни услуги", добави бившият министър. Още: Заляха омбудсмана с жалби за отхвърлени проекти за безплатно саниране

Комитова коментира, че трябва да се казва защо един блок е одобрен, а друг не, както и да се засилят проверките за публичен финансов ресурс. Тя напомни, че външни оценители са наети от регионалното министерство да класират всичките тези проекти – общо 3500 предложения, като ¼ са одобрените. По думите ѝ външните оценители трябва да пояснят какво се е случило при оценките, най – добре с примери, да излизат по медиите и да говорят.

В планът за възстановяване и устойчивост, който се подготвя от 2020 г., за саниране винаги е имало милиард и 200-400 хил. лв. През 2017 г. са отпуснати 2 млрд. лв. съответно са санирани и повече сгради. Според Комитова това е трябвало да се каже на гражданите, за да нямат толкова големи очаквания .

"Това беше ангажимент на регионалното министерство да каже, че не всички ще могат да се класират. Не повече от 1000 сгради мога да се класират по този проект. Цялото разочарование се получава, защото от 2015-2016г. хората чакат да получат финансиране, което така и не получават", добави тя.

Изходът - ежегодна програма за саниране

Според Комитова изходът от тази ситуация е предприемане на постоянна, ежегодна програма за саниране.

Тя поясни, че за да се обхване целия сграден фонд, в продължение на 25 години, държавата трябва да отделя по милиард и половина – два всяка година. "Без значение кой е на власт, ако се създаде програма, тя трябва да се изпълнява", казва тя. Още: Андрей Цеков: Сградите за саниране надвишават парите по ПВУ

Бившият министър пояснява, че преди една година Европейският съюз прие нова директива за енергийните характеристики на сградите. Правителствата на държавите членки се задължават да работят по тази директива, като един от детайлите вътре е да се подпомогнат бедните хора в тези проекти за саниране. У нас и думичка не се говори за това, а е изминала година. Освен това на енергийната ефективност вече се гледа, като на енергийна сигурност, която съответно е част от националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com