Близо 6,8 млн. лева за киберсигурност дава държавата

6636
Близо 6,8 млн. лева за киберсигурност дава държавата
Снимка: iStock/Guliver

Поръчка на стойност почти 6,8 млн. лв. с ДДС за изграждане на елементи от националната система за киберсигурност обяви Държавната агенция „Електронно управление“.   

Тя е част от мерките за изпълнение, развиване и прилагане на националната стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2020“. Партньор на Агенцията в този проект е Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Новият център за киберсигурност на ЕС ще бъде в Букурещ

Букурещ ще бъде домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността, бъдещ център за разпределяне на европейс...

Елементите от националната система за киберсигурност включват изграждане и развитие на център, с който ще се изпълнят изискванията и задачите към Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (НЕРИКС), на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС) и Национален киберситуационен център (НКСЦ).

Проектът има за цел да подпомогне създаването на ефективна система за киберсигурност и устойчивост. Насочен е към изграждането на институционализирана единна система на отговорности, процеси и процедури за мониторинг на общото състояние на киберпространството, за взаимодействие и ефективно използване на техническия капацитет за превенция, координиран отговор и възстановяване от киберинциденти. Също така за анализ на тенденциите и изграждане на способности за активно и ефикасно противодействие на киберзаплахите.. 

За осигуряване на информация за актуалната киберкартина на национално ниво се предвижда създаването на НКСЦ, а нуждата от осъществяване на взаимодействие за ефективна и координирана превенция, реакция и възстановяване от киберинциденти, налага да бъде изградена на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност.

Надеждно функционираща мрежа за киберсигурност се нуждае от повишен капацитетът на структурите с отговорност в областта на киберсигурността. В тази връзка се предвижда разширяване на способностите на националния екип за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, изграждане на национална мрежа за киберсигурност, създаване на координационни механизми между компетентните в сферата на киберсигурността  ведомства на национално ниво.

Между 60 и 100 педофили в България получават ефективни присъди всяка година (ВИДЕО)

"Всяка година имаме между 60 и 100 сексуални насилници над деца, които са били осъдени - зависи дали това е било първо провинение или и...

НКОМКС се предвижда да служи както за обмен на оперативна информация на ведомства и органи, занимаващи се с киберсигурност, така и като място за обмен на информация, добри практики, съвети, научни материали за частни организации, представители на научните среди, както и за всички заинтересовани от обмен на подобен вид информация страни за съставяне на обективна актуална киберкартина за страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com