Боян Расате и Цветелин Кънчев: Напрежението се нагнетява изкуствено

32771
Боян Расате и Цветелин Кънчев: Напрежението се нагнетява изкуствено
Снимка: БГНЕС

Боян Расате и Цветелин Кънчев са категорични, че напрежението около така наречените патрули се нагнетява умишлено. Расате заяви, че от неговите гражданските патрули определено има смисъл, а Кънчев отрече да има такива ромски.

Пред Нова ТВ Цветелин Кънчев бе категоричен: „Няма такива ромски отряди", а в коментар на изявленията на ромски инициатори той отговори: „Аз не разбрах кои са тези хора. Няма нищо лошо, че някой иска да стане известен. Но това не означава, че ние трябва да оставим на някакъв мераклия да постави на карта етническия мир в страната."

Ако трябва, ще се бием с патрулите на Расате, заканват се новите ромски контрапатрули

За и против доброволните граждански патрули – този въпрос сблъсъка диаметрално противоположните позиции на формацията на Боян Рас...

Някои хора искат да се видят по телевизията, подкрепи го и Расате. Според него „някой мотивира определени лица да нагнетяват напрежение". Той дори стигна по далеч като заяви: „Властимащите се страхуват обществото да не се организира. Тези хора не се спират пред нищо. В тази кампания се включиха най-различни циркаджии, някой така наречени новоизлюпени националистчета."

Цветелин Кънчев определи темата като „болезнено опасна", тъй като се провокира етническо напрежение и призна, че досега е отказвал участие в медиите по този въпрос. Лидерът на Евророма заяви: „Категорично сме против каквито и да е формирования, които не отговарят на никаква законова норма и биха дублирали всякакви държавни институции".

Ние не изземваме функциите. Това беше внушение и опит да ни противопоставят на ислямската общност, посочи от своя страна Расате и обяви, че тази седмица ще подаде сигнал в прокуратурата срещу така наречения бай Асен за организиране на етнически паравоенни групи.

По думите му, „зад тези граждански патрули застават сирийски бизнесмени, които имат идея и желание да финансират, за да се реши проблемът с имигрантите, защото това удря и върху тях".
Ако държавата си беше на мястото, нямаше да има нужда от тези патрули, заключи Боян Расате.

Роми правят контрапатрули за защита

Започва сформирането и на ромски отряди за отбрана. Това се прави като отговор на гражданските патрули на Боян Расате, съобщи бТВ, цити...

Вчера, в предаването "Тази неделя" журналистът и продуцент на "Четвърта власт" Найо Тицин напусна скандално студиото на bTV. Причината - скандал с националиста Милен Илиев от "Национално единство". Тицин си тръгна след изказването, че гладът и геноцидът към българския народ са плод на демокрацията. Илиев е един от хората, подкрепящи идеята за гражданските патрули в София.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com