Божков пред Bloomberg: Влизам в политиката, за да сваля Борисов

8016
Божков пред Bloomberg: Влизам в политиката, за да сваля Борисов
Снимка: Личен архив

"Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов". Това заявява Васил Божков в интервю за Bloomberg, дадено по телефона от Дубай.

"Политически зоопарк": От Божков е трол до присмех и възторг

Ще ме подкрепите ли за политически проект? Това е въпросът, който търсеният по 18 обвинения Васил Божков зададе в социалните мрежи. И ...

Пред агенцията бизнесменът заявява, че се страхува, че ще бъде задържан, ако опита да се върне в България, но желанието му е именно това. "Мога да карам по този начин още няколкостотин години. Но не ми харесва. Имам нужда да се върна у дома", казва той.

Българската прокуратура го нарича най-опасния човек в страната. Но сега избягалият хазартен бос планира своето завръщане, за да се реабилитира, като свали правителството, коментира агенцията.

Припомняме, че вчера Божков попита последователите си в социалната мрежа фейсбук, дали биха го подкрепили за нов политически проект.

И пред чуждестранната агенция Божков твърди, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. е изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Bloomberg се спира на цялостното положение на България и цитира Transparency International, където България се нарежда като най-корумпираната страна.

Въпросът, който обеща Васил Божков: Ще ме подкрепите ли за политически проект?

Ще ме подкрепите ли за политически проект? Това е въпросът, който търсеният по 18 обвинения Васил Божков зададе в социалните мрежи. ...

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 атентати по време на прехода. Много от тях се случиха, когато Борисов, който през 90-те години работи като частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар в МВР, а по-късно кмет на София, отбелязва още агенцията.

И също както в Русия, страната стана сцена на кървави войни между фигури от организираната престъпност с прякори като „Бобъра“ и „Крокодила“, които според американски и европейски дипломати имат връзки по най-високите етажи на властта.

Изказванията на Божков се появяват в неудобен момент за премиера, който трябва да се справя с последствията от коронавируса и чийто трети мандат бе белязан от редица корупционни скандали и разследвания на министри и партийни членове.

По оценка на Европейската комисия пандемията от Covid-19 ще свие брутния вътрешен продукт на България със 7,2% тази година.

След като създава бизнес империя, простираща се от хазарта до застраховането, и събира антична колекция, която оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и двете за една нощ през януари, когато полицията проведе обиски на негови офиси и издаде заповед за ареста му. В същото време парламентът прие закон, с който се национализира основният му бизнес – този с хазарта, припомня хронологията на събитията агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com