Болни деца масово чакат да бъдат осиновени, но няма кандидат-родители

6885
Болни деца масово чакат да бъдат осиновени, но няма кандидат-родители
Снимка: Getty Images/Guliver

Всяко второ дете, което чака за осиновяване, е с увреждане. Това сочат данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), предоставени на в. "Монитор".

Според информацията в официалния регистър има 1942 чакащи за осиновяване деца, но 964 от тях имат и някакво заболяване т.е. всяко второ дете е с болест или увреждане. Все пак в сравнение с година по-рано болните дечица са намалели с 83. Същевременно за същия период кандидат-осиновителите са се увеличили с 22, като в края на 2018 година броят им е 1508. Това означава, че броят на малчуганите, които могат да бъдат осиновени, е по-голям, отколкото на желаещите да ги вземат в своя дом.

КЗД: Държавата дискриминира осиновителите на деца над 5-годишна възраст

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви, че държавата се отнася дискриминационно срещу осиновителите на деца на възраст над 5 ...

Тенденцията продължава вече 7 години, като по данни на АСП разликата най-осезаемо се е усещала през 2011 година, когато вписаните деца в регистъра са били с 61% повече. Осиновените хлапета през деветмесечието на 2018 година са 395, като до края на годината броят им нарасна до 489. Най-много осиновени деца има в областите Плевен, Монтана, Варна, Смолян, София и Хасково. Най-малко - в Силистра и Габрово, а анализ от края на миналата година сочи, че най-много деца, осиновени в чужбина, са от Врачанско.

Само 20 от всички осиновени са с увреждания, като най-много болни сирачета - по 4, са намерили своя нов дом във Варна и Кюстендил. За сравнение преди 7 години са били осиновени общо 720 сирачета. От тогава до сега всяка година броят им намалява с поне 30 деца.

Ръст в осиновяванията има единствено през 2013 година. За същия период семейство са намерили общо 3844 хлапета, от които над 40 са с увреждания. По-малкото осиновени деца спрямо броя на кандидат-родитеите се обяснява с това, че желаещите да станат родители искат определени деца - например да не са по-големи от 3 години, да са в добро здраве, да са българчета и да нямат фамилна обремененост. От анализ на Агенцията за социално подпомагане става ясно, че през 2017 година от 578 осиновени деца 473 са били до три годинки. Едва 55 са били хлапетата между 3 и 5 годинки, а 45 – между 5 и 10 години. Децата над 10 години са били най-голямата група, която чака за ново семейство – 1338. Само 5 от тях са намерили своя нов дом.

Преди да бъдат одобрени осиновителите, социалните изготвят задълбочена комплексна оценка на кандидатите дали са годни да се грижат за хлапето, уточняват от Агенцията за социално подпомагане. Проучват се обстойно кандидат-родителите - както личният, така и социалният живот. За да им бъде издадено разрешение за вписване в регистъра, се взимат предвид и възможностите родителите да осигурят физическо, психическо и социално благополучие на детето.

Подготвят се нови указания за осиновяване на деца

До 30 май очакваме да бъдат разработени нови указания при подготовката на дете за национално и международно осиновяване, обяви предсе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com