Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Митов получи голямата награда "Валя Крушкина - журналистика за хората" за 2023 г.

08 декември 2023, 08:29 часа • 1277 прочитания

Борис Митов е тазгодишният носител на голямата награда "Валя Крушкина - журналистика за хората". Той е отличен за материалите "Задънена улица". Как (не) се разследва подхвърляне на наркотици на журналист", "Не виждам работещи органи". Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистоле" и "Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна". Церемонията се състоя на 7 декември в Дома на Европа в София.

Другите наградени журналисти

Първото място за журналист от електронна медия (радио и телевизия) е присъдено на Владислава Тричкова за материала "Дестинация оцеляване". В категорията има и две втори места - Мария Черешева за "Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция" и Благой Цицелков за "Пустинята Дунав".

Още: Фалшиви автори и статии, написани от изкуствен интелект: Голяма медия се издъни (СНИМКИ)

За работата си като пишещ журналист (печатни медии и онлайн медии) е отличен Самуил Димитров за материала "Дребният шрифт е забранен: Фирми за бързи кредити губят дела заради малки букви". На второ място е Калоян Константинов ("Да смажеш от бой момичета. Протестите в Иран отвътре"), а на трето - Георги Караманев ("Исус. Програмистът, дошъл от гетото").

Снимка: Фонд "Валя Крушкина"

Наградата за снимащ журналист е за Анна Андреева за "Изследователи на ледения юг". На второ място е Добромир Иванов ("Като птиците"). В тази категория има две трети места - Мирослав Михайлов ("Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна") и Огнян Кръстев ("Бедствието на века - три месеца по-късно"). 

Още: Изкуствен интелект в журналистиката - опасност или възможност за прогрес?

В категорията "Журналист-надежда" лауреат стана Михаил Мишев за материала "Как 667 души дариха в един и същи ден 460 000 лв. на ДПС". Втори е Георги Карамфилов ("Недосегаеми ли са педофилските групи в Телеграм за службите?"), а на трето място е Диляна Теохарова ("Как така се случи изведнъж?" Пътят на насилието през очите на извършителя").

Общо 116 журналистически материала бяха номинирани в тазгодишното 12-о издание на наградите "Валя Крушкина - журналистика за хората". В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала, пише БТА.

Наградите се организират в памет на журналистката Валя Крушкина. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Той има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни дец и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

Още: Евгений Тодоров: Не научихме урока на Нери, че журналистиката е служене на обществото, а не на евтината емоция

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес