Борисов подписа фискалния пакт

5328
Борисов подписа фискалния пакт
България ще приложи в цялост договора от датата на присъединяването си към еврозоната

В изпълнение на мандата, даден от Народното събрание на 27 януари т. г., министър-председателят Бойко Борисов подписа от името на България Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз (ИВС). Това стана на церемония в Брюксел, където заседава Европейския съвет.

България се присъединява към Договора при условията на последваща ратификация и с декларация, че ще го прилага преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки Дял ІV, който се отнася до координацията на икономическите политики.

Холандия ни полива със студен душ, но Бойко не се трогва

Холандия днес ни поля с поредния студен душ, но това не успя да трогне премиерът Бойко Борисов. Хага отново поряза надеждите на Българ...

България ще прилага разпоредбите на Дял ІІІ, който препотвърждава Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, т. е. постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто.

Договорът за стабилност, координация и управление цели укрепване на икономическия стълб в ИВС. С него се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макрофинансова стабилност. Той отразява и позицията на България за гарантиране на правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика.

България възнамерява да приложи разпоредбите от Дял III от Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и паричен съюз (фискалния пакт) след ратификация от Народното събрание.

Възнамеряваме да приложим договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната, съгласно чл. 5 от Акта относно условията за присъединяване на България и Румъния, и промените в учридителните договори, се посочва в изявлението.

Борисов: Само хонорарът на Доган надвишава в пъти всички пари, взети от хора на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов не смята, че решението за връщане на бонуси е популистко, предаде БНР. След пристигането си в Брюксел, той к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com