Браншовици: Мерките, предлагани от КЕВР, ще увеличат допълнително цената на тока за потребителите

2109
Браншовици: Мерките, предлагани от КЕВР, ще увеличат допълнително цената на тока за потребителите
Снимка: iStock

От Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация разпространиха официално становище относно предложените от КЕВР промени в Правилата за търговия с електрическа енергия. В становището се казва следното:

"В разгара на безпрецедентната криза на енергийните пазари Комисията за енергийно и водно регулиране изненадващо обяви проект за изменение на Правилата за търговия с електрическа енергия („ПТЕЕ“), които са основният нормативен акт регулиращ отношенията между всички участници на пазара на електрическа енергия.

Предложените промени са стъпка в обратна посока на либерализацията на пазара, защото одържавяват свободните пазарни отношения в пазара на балансиращи услуги и концентрират огромен финансов ресурс в държавното енергийно дружество „ЕСО“ ЕАД, което е предпоставка за неефективност и непрозрачност.

КЕВР: От 1 януари токът и парното ще поскъпнат с 20-30%

По груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение, както на топлоенергията, така и за електрическата енерги...

Преките последици ще бъдат увеличаване на разходите на потребителите за електрическа енергия чрез значително по-високи разходи за балансиране. Липсва оценка за въздействието от предложените промени в ПТЕЕ върху пазарните участници, те не са обсъждани с участниците на електроенергийния пазар и заинтересованите страни – легитимни организации на потребителите, на производителите на електроенергия, търговци и балансиращи групи, а се предлагат административно и без ясни експертни мотиви. Аргументът, че предложенията са антикризисна мярка е несъстоятелен и подвеждащ, както и твърдението , че в пазарните обединения се обменя енергия с цел заобикаляне на задължението за продажба на БНЕБ. Неспазването на задължението за задължителна продажба на организиран борсов пазар на целия обем произведена енергия (с изключение тази произведена от производители под 500 МВт) е възможно в групи с участието на потребители и производители, но е добре охранявано от норми в ПТЕЕ.

Следва да подчертаем, че подобни предложения са правени в миналото и след анализ и обществена консултация са били оттегляни като противоречащи с принципите на свободна търговия и либерализацията на електроенергийния пазар. Наред с безспорните пороци на предложените промени в ПТЕЕ, още по-озадачаваща е тяхната поява в момент на екстремно високи цени на електрическа енергия, които те биха увеличили допълнително.

Не на последно място, предложенията за отнемане свободата на пазарните участници за свободно обединение за намаляване на разходите за балансиране ще увреди електроенергийния пазар в България и ще изпрати негативен сигнал за непредвидимост и несигурност на инвестиционната среда. Крайно лоша регулаторна практика е в средата на ценовия период, от днес за утре, да се променя регулация, която определя средносрочно търговските отношения между всички участници. Предложените от КЕВР промени в балансиращия пазар ще имат пряк негативен ефект върху инвестиционните намерения за изграждане на нови централи от възобновяеми източници, защото ще отрази в много по-високи разходи за балансиране.

Дни след като България е изцяло интегрирана в Европейския електроенергиен пазар на електроенергия в пазарен сегмент „Ден напред“, което дава уникална възможност на страната, възползвайки се от конкурентните предимства по отношение на висок ветрови и слънчев потенциал, да търгува електроенергия с произход България на останалите европейски пазар и по този начин да допринася за положителния търговски баланс, подобна регулаторна промяна ще се отрази пагубно върху постигнатия пазарен напредък. Като допълнителна последица ще направи невъзможно постигането на заложените цели за нови ВЕИ мощности в Плана за възстановяване и развитие, изпратен до ЕК преди дни.

Валентин Николов: "Топлофикация"-София е поискала от КЕВР преразглеждане на цената на парното

"Трябва да се търси вариант, така че да се налее ликвидност, защото България в момента изнася от порядъка на 2000 мегавата на часа елек...

Като членове на европейските асоцииации на ветроенергийната и фотоволтаичната индустрия, ще отнесем въпроса за разглеждане пред компетентните дирекции на Европейската комисия и ще настояваме действията на българските власти по отношение непазарната среда за инвестициите във възобновяеми източници, да бъдат част от разговорите по Плана за възстановяване и устойчивост."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com