Британски евродепутат е съгласен да представи въпрос на „Ранобудните студенти” пред ЕК

30436
Британски евродепутат е съгласен да представи въпрос на „Ранобудните студенти” пред ЕК
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

В продължение на една седмица говорихме с редица европейски депутати, с неправителствени организации, с представители на Европейската комисия. Това заявиха представители на „Протестна мрежа” и „Ранобудните студенти” на нарочна пресконференция.

За мен много важна среща беше тази с европейския депутат Андрю Дъф, който е от групата на либералите, каза Петя Джонгова от „Ранобудните студенти”. Г-н Дъф е готов да представи пред ЕК един въпрос, избран конкретно от „Ранобудните студенти”, но той трябва да е ясен и прецизен, поясни студентката.

Протестиращите от февруари 2013: Обещанията не са изпълнени, протестът еволюира

Почти година след февруарските протести хората, които по това време станаха известни като лица на тогавашното недоволство, се събраха в...

Целта на нашето посещение беше да разкажем на Европа какво се случва в България, подчерта Румен Стоев от „Ранобудните студенти”. С всички, с които говорихме, обсъждахме три въпроса – на първо място, че България живее в условията на суспендираната демокрация, на второ – че в България се изгражда паралелна реалност и на трето – че има сериозни опити България да бъде отдалечена от Европейския съюз, подчерта блогърът и лице на „Протестна мрежа” Жюстин Томс.

Европа много добре знае конкретните имена, заради които България стигна дотук - имена като Делян Пеевски, Ирен Кръстева и Цветан Василев, каза Стоев. Друг е въпросът какво може да се направи, посочи Томс. Един от възможните инструменти е да се направи резолюция за България, заяви тя.

Особено важни бяха срещите ни с представители на офиса на европейския комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг и на офиса на комисар Гюнтер Йотингер. В Европа не се осъзнава напълно какво се случва с медийната среда – дадохме примери като сделките с мултиплексите, заради които има процедура и се стигна до дело в Европейския съд – то е за нередности при конкурсите за избор на фирмите, изграждащи платформите за цифрово разпространение на радио и телевизия. Отделно изяснихме и друг сериозен проблем – че в много български медии се цитират европейски издания, които не се считат за достоверни в ЕС, но са представяни като авторитетни източници у нас. Представихме и снимката от един вестник на челна страница, на която се виждаха протестиращите от „Орлов мост” до „Плиска”, а отдолу имаше текст за „протест срещу президента”. Затова и с офиса на г-жа Рединг се разбрахме да изготвим списък с всички нередности, които виждаме и да го обсъдим отново – включително на среща в София, подчертаха от „Протестна мрежа”.

Протестиращите подчертаха, че готвят едно общо досие за всичко, което считат за ненормално и което ще представят пред ЕП и ЕК. Ще се подготви и конкретен въпрос към Европейската комисия, ще има писмо конкретно до енергийния комисар Гюнтер Йотингер, защото не считаме, че в областта на енергетиката Европа не прави достатъчно за България, казват „Ранобудните студенти” и „Протестна мрежа”.

Разцеплението при "Ранобудните студенти" излезе наяве

Най-нормалното нещо след приключването на първата окупация беше да има разделение. При „Ранобудните студенти” имаше хора с ...

Българските евродепутати

Ивайло Калфин и Андрей Ковачев бяха много отзивчиви, а г-н Калфин каза, че подкрепя идеята за предсрочни избори, казаха студентите. Искахме да се срещнем и с Четин Казак, но не успяхме.

Препоръката от всички, с които говорихме, е да се информират хората за важността от изборите и така да се вдигне избирателната активност, за да може да се намери решение на българската криза, казаха протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...