Българи съдят Сърбия заради арест при протест

16572
Българи съдят Сърбия заради арест при протест

Искове към сръбската държава за незаконното им задържане и за нанесени нематериални щети подадоха част от задържаните в Сърбия през декември 2014 г. българи и една финландска гражданка, които практикуват китайската система за самоусъвършенстване Фалун Дафа*.

Първата жалба бе подадена през януари 2015 г. от адвоката, представляващ потърпевшите - Душка Маркович, и екипа й. Искът бе отхвърлен на първа инстанция от отдела за предварителни процедури на Окръжния съд в Белград. Решението не подлежи на обжалване.

Задържаните в Сърбия българи може да се върнат утре

В контакт сме със задържаните българи от вчера следобед. Надяваме се да се приберат в България най-късно утре. Това каза говорителят на...

Втората жалба, която включва иск за финансово обезщетение заради нанесени нематериални щети, бе внесена в Конституционния съд на Сърбия на 20 февруари 2015 г. Ако решението по нея също бъде отрицателно, практикуващите Фалун Дафа ще потърсят правата си в Съда за човешките права в Страсбург.

Седем български и двама руски граждани, живеещи в България, бяха задържани в Белград на 14 декември 2014 г. Първоначалната причина за посещението им в Белград бе планирано участие в организирани от сръбската Фалун Дафа асоциация мирни демонстрации срещу нарушаването на човешките права и отнемането на органи от живи последователи на практиката в Китай, по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай на 16 и 17 декември 2014 г. Сръбските власти обаче забраниха мирните апели на 13 декември, затова практикуващите посетиха Сърбия, за да се срещнат с доброволци от други страни и да обменят опит в самоусъвършенстването, каквато е целта на събирания на практикуващи по цял свят. Те бяха наясно, че няма да се провеждат апели, затова не носеха със себе си банери и плакати, а само материали на български език за посолството ни в Сърбия.

Българските и руски граждани бяха арестувани веднага след пристигането си в „Big Hostel“ в Белград и бяха отведени като престъпници първо в полицейския участък за чужденци в града, а след това в центъра за задържане на чужденци „Падинска Скела“ извън столицата. През първите 24 часа не им беше дадено право на комуникация и достъп до българското посолство или до защитник, не им бе осигурен телефонен разговор, нито преводач, което е нечувано нарушаване на човешки права в 21 век в Европа, в държава, която кандидатства за член на Европейския съюз, твърдят българите.

В жалбата на адвокат Душка Маркович се посочва и оказвания върху задържаните натиск да подпишат документи на сръбски език, чието съдържание не разбират. Според адвоката, издаденото решение за задържането на практикуващите не е базирано на закона, защото лицата първо са били задържани, а после е издадено решение за задържанието им. Това нарушава член 35 и член 49 от Закона за чужденците в Република Сърбия. Издадените решения не съдържат и причините, заради които е било нужно това задържане, за да бъде спазен „обществения ред и националната сигурност на Република Сърбия“, както е написано в документа. Няма и посочени причини защо лицата са задържани в център за задържане на чужденци, вместо веднага да бъдат екстрадирани от Сърбия, ако е имало основателни причини за това.

Намесиха Желко Йоксимович в грандиозен скандал с премиера на Сърбия

Най-голямата и обичана балканска звезда Желко Йоксимович винаги открито е изразявал своята политическа позиция. Повод за скандал обаче ...

Българите, двамата руски граждани и по един гражданин на Финландия и Словакия, които бяха задържани на другия ден и откарани в същия център, бяха освободени три дни по-късно.

 

* Фалун Дафа (или Фалун Гонг) е китайски метод за усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай и над 100 милиона последователи предизвикват завистта на лидера на Китайската комунистическата партия – Цзян Цзъмин през 1999 г., когато той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 16 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.

Сърбия чака над 1 млрд. евро от ЕС

През следващите седем години Сърбия очаква от Европейския съюз /ЕС/ да получи 1.5 млрд. евро, предназначени за извършването на различни...

През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция бе приета и от канадския парламент, а Конгресът на САЩ призова за незабавно спиране на преследването на Фалун Гонг и отнемането на органи от практикуващи в Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com