България е лидер на Балканите по достъп до баня с тоалетна в градовете

8343
България е лидер на Балканите по достъп до баня с тоалетна в градовете
Снимка: Thinkstock

България е лидер по отношение на достъпа до баня с тоалетна в градовете в региона на Балканите. 100% от градското население у нас разполага с вода и тоалетна в дома си. Това показват данните от съвместен доклад на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, който разкрива кои са страните, в които има най-малко тоалетни на глава от населението.

1% от гръцкото градско население няма такъв достъп, като положението на Балканите е най-тежко в Албания – 5% от албанското градско население няма достъп до нормални санитарни условия в своя дом.

В Ловеч откриха реставрираната баня "Дели Хамам"

Днес следобед във АИР „Вароша” бе открита тържествено старата градска баня „Дели Хамам” реставрирана по Проект ...

Като цяло 2,4 милиарда души на Земята нямат достъп до нормални санитарни условия, което е една трета от всички жители на планетата, според данните на двете организации.

Почти всичките от страните, в които живеят тези хора, се намират в Африка. В Южен Судан – най-младата държава в света, едва 6,7% от 8,3 милионното население използва тоалетна. Там положението със санитарните условия е и най-тежкото в глобален мащаб.

Сред страните, в които под 20% от населението разполага с достъп до нормална тоалетна, са още Нигер, Гана, Чад, Того, Либерия, Сиера Леоне, Еритрея, Конго, Танзания, Мадагаскар и Папуа-Нова Гвниея.

По данни на Световната банка, положението е малко по-благоприятно, поне що се отнася до градското население. Една четвърт от обитаващите градовете жители на Земята нямат нормална тоалетна в дома си, според нейната официална статистика.

Освен в Русия, във всичките останали европейски държави почти 100% от градското население разполага с ежедневен достъп до санитарни условия в дома си, отговарящи на бита в 21 век.

Минералната баня в Банкя се руши

Минералната баня в Банкя е в много тежко положение. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” архитект Румяна Тихолова. &bdqu...

В Русия една четвърт от градското население все още няма нормална баня с тоалетна в своя дом. Същото важи и за Китай.

Турция, оказва се, има сериозен напредък по отношение на санитарните условия на населението. Само 3% от градското население в югоизточната ни съседка няма достъп до баня с тоалетна в дома си.

Бразилия също бележи сериозен напредък, като вече само 13% от населението ѝ в градовете няма достъп до нормални санитарни условия. В Индия – втората по население страна на Земята, 40% от гражданите нямат достъп до прилична тоалетна в своя дом.

 

Автор: Теодор Спасов

Да живееш в обществена тоалетна за 190 000 паунда?

„Миризливичката“, но много оригинална идея хрумнала на 56-годишния Ник Уилан. Обществената тоалетна, която се намирала на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com