България е по-корумпирана от почти всички на Балканския полуостров

18902
България е по-корумпирана от почти всички на Балканския полуостров
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В ежегодната класация за индекса на корупция на "Трансперанси Интернешънъл" от общо 177 държави от цял свят България се намира на 77 място по корупция. Това ни приравнява с държави като Тунис и Сенегал, пише БГНЕС.

Интересен факт е, че на Балканския полуостров пред нас са Сърбия - 72-ро място, Румъния - 69-то място, Черна гора и Македония - на 67-мо място.

На първо място, като най-некорумпирана държава, е Дания. Последното място т.е. най-корумпирани страни, са Афганистан, Северна Корея и Сомалия.

От ежегодните класации на "Трансперънси Интернешънъл" става ясно, че корупцията засяга най-силно най-бедните страни. Ако не се преборят с корупцията тези страни никога няма да спасят от бедността, каза един от анализаторите на организацията Фин Хайнрих.

Международната неправителствена правозащитна организация обръща внимание на напредъка на Гърция в борбата срещу корупцията. Страната, която бе тежко засегната от кризата, предприе антикорупционни мерки, докато Испания остава назад в това отношение, коментира "Трансперънси Интернешънъл" в тазгодишната си класация за корупцията в страните по света. "Един от най-интересните резултати е разликата между Гърция и Испания, каза за АФП един от учените, работещи в тази организация в Берлин, Фин Хайнрих.

"Ние наблюдаваме в тези две страни, два много различни подхода към корупцията в контекста на икономическата криза и мисля, че перспективите за Гърция са много по-добри отколкото за Испания", отбеляза той. Така Испания тази година пада от 30-то на 40-то място сред 177 страни, а обратно - Гърция подобрява класирането си, минавайки от 94-то на 80-то място.

През последните две години тези две страни трябваше да се сблъскат с кризата на еврото, една от причините за която е корупцията, каза Хайнрих. "Тази година обаче за пръв път Гърция се справя по-добре и мисля, че това показва, че правителството атакува директно корупцията. В Испания стана почти обратното. Все повече и повече скандали с високопоставени ръководители избухват, а правителството не взема сериозни мерки", каза още представителят на "Трансперънси Интернешънъл".

Около 1 млн. българи участват в корупционни сделки

Около един милион българи участват в корупционни сделки и равнището на корупция у нас не се променя съществено от 2012 година насам. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com