България подписа Международната енергийна харта

5539
България подписа Международната енергийна харта

България се присъедини към заключителната декларация на министерската конференция на Международната енергийна харта, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

От името на българското правителство министър Темeнужка Петкова подписа новата Международна енергийна харта – политическа декларация за дългосрочно сътрудничество в сферата на енергетиката, която не поражда правно-обвързващо задължение за страните.

Великобритания е заплашена от енергийна криза през зимата

Енергийната система на Великобритания навлиза в зимата без необходимия запас на сигурност. Това може да доведе до значителни прекъсвани...

Около 70 държави подписаха новия документ, който надгражда хартата 1991 г. Представителите на международните делгации бяха категорични, че подписаният днес документ ще съдейства за засилване на международното сътрудничество, така че да се намерят най-добрите решения на актуалните енергийни проблеми. В Международната енергийна харта се залагат цели за постигане на благоприятен инвестиционен климат в енергийния сектор, така че той да е устойчив в дългосрочен план. По този начин ще бъдат осигурени достатъчни количества енергия при опазване на околната среда и климата в бъдеще.

Пред делегатите на конференцията в Хага министър Теменужка Петкова подчерта, че за българското правителство сътрудничеството и солидарността между страните е от стратегическо значение при разрешаване на енергийните предизвикателства.

„България подкрепя необходимостта от установяване на обща правна основа за енергийна сигурност, основаваща се на отворени и конкурентни пазари”, допълни тя.

По думите й с днешното подписване на нова Межуднародна енергийна харта се изминава важен етап от модернизацията на съществуващата Енергийна харта, така че тя да отразява обективно процесите в енергетиката в световен мащаб днес. Министър Петкова увери делегатите, че България ще продължи да бъде активен участник в изграждането на необходимата инфраструктура за разнообразяване на енергийните доставки. По този начин ще се подобри енергийната сигурност не само на страната, а и на региона на Югоизточна Европа, каза още тя.

Петкова: Вероятно споразумението с американските централи ще задържи цената на тока

Ще купуваме по-евтин ток от американските централи тогава, когато НЕК покрие издълженията си към двете „Марици”. Надяваме с...

Министър Петкова подчерта и значението на международното сътрудничество за разработване и прилагане на безопасни и нисковъглеродни технологии в енергийния сектор. Намирането на взаимно приемливи решения по актуалните въпроси в енергетиката ще повиши конкурентоспособността на икономиките и ще създаде условия за устойчиви инвестиции. Като признава суверенитета на всяка страна, новата Международна енергийна харта насърчава развитието на прозрачни и стабилни енергийни пазари на регионално и глобално равнище, основани на принципите на пазарно ценообразуване. Текстовете на политическия документ предвиждат още – насърчаване на реализацията на важни за енергийната сигурност инфраструктурни проекти; диверсификация на енергийните източници и маршрути на доставка; развитие на взаимната свързаност и регионалната интеграция на енергийните пазари. Международната енергийна харта подкрепя либерализацията на търговията в областта на енергетиката, както и защитата на инвестициите в сектора. Създаването на механизми за ефективно използване на енергията и чисто използване на изкопаеми горива също фигурират в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com