България през 2020 година: Поглъща ли политиката протестите? (СНИМКИ, ВИДЕО)

22851
България през 2020 година: Поглъща ли политиката протестите? (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Две думи са най-характерни за отиващата си 2020 година: пандемия и протести. Пандемията може би попречи на протестите и ги направи по-малобройни в края на годината, но в точно в средата ѝ се надигна мощна вълна от гражданска енергия, която обаче не успя да помете от властта нито ГЕРБ, нито главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите имаха две неизменни и категорични искания: Оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Двете неща не се случиха, но протестите продължават пети месец да се случват под една или друга форма.

Как започна всичко

Причините за обществото недоволство са различни и разнообразни, но като конкретен повод за излизането на хора по площадите могат да се посочат две събития.

Първотодебаркирането с лодка на плаж "Росенец" от страна на лидера на "Да, България", съпредседател на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, осъществено на 7 юли и излъчвано на живо в социалните мрежи. Заедно със свои съпартийци Иванов се опита да достигне до брега на морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е публична държавна собственост, а като такава следва да е достъпен за всички, но беше спрян от анонимни гардове, които по-късно се оказаха служители на Националната служба за охрана (НСО). След силния обществен натиск въпросните двама гардове бяха уволнени дисциплинарно от НСО - след като излязоха снимки как през годините стоят неотлъчно до Ахмед Доган.

Протестите в Росенец станаха традиционни и много пъти през годината демонстранти отиваха на "плажуване на охраняем плаж". При една от акциите на оградата се появи самият стопанин Ахмед Доган и на възгласите на протестиращите да помага за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев той дори промърмори: "Да, добре". По-късно оградата беше премахната, а охраната изчезна.

Второтосъвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, когато въоръжени представители на силовите органи нахлуха в Президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Още същия ден хиляди граждани се събраха пред президентството в знак на несъгласие със случващото се. При тях излезе президентът Румен Радев, който произнесе прочутото си слово "Мутри вън!", което се превърна в един от лозунгите на гражданското недоволство в страната.

И като капак номер три - аудиозаписите и снимките на Бойко Борисов. Най-скандалното в записите - че Борисов е използвал поста си, за да се намеси в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, че заплашва и Елена Йончева. Дни преди Коледа прокуратурата не откри да има проблем - колко ли хора вярват на това? А защитата на Борисов беше главно насочена по отношение на снимките - ТУК и ТУК е най-картинното от нея, като това как президентът Румен Радев го тормози с дрон! Специално за Радев имаше публикуван отделен запис: Той не може да е държавен глава, този тъпанар! И въпреки становището на прокуратурата, красноречиво е, че според "Биволъ" и Йончева записите са автентични т.е. Борисов говори всички тези неща, за които се ползва словосъчетанието "глас, приличащ на този на премиера". А лидерът на ГЕРБ първо се защити с тезата, че това е deep fake, но сега се защитава с мълчание. За финал на годината пък прокуратурата каза, че снимките и видеозаписът (да, и такъв имаше от спалнята МУ), са манипулирани! Но важното и показателното всъщност е в аудиозаписите!

От протести към блокади и гражданско неподчинение 

Протестите и мирните шествия по улиците и булевардите на София в един момент прераснаха в блокади на ключови кръстовища – първо на "Орлов мост" и между Президентството и Партийния дом, а след това и пред Ректората на СУ. Такива имаше и в други градове. Въпреки че веднъж бяха премахнати от полиция и жандармерия, протестиращите веднага ги възстановиха. Серия от блокади-изненади малки групи протестиращи устроиха и пред сградите на някои държавни институции, както и на кръстовището пред румънското посолство, където на няколко пъти се стигна до напрежение. Реакцията на властта - още от самото начало на протестите управляващите ги заклеймиха, заявявайки, че те ще доведат до блокирането на държавата и икономиката. Премиерът Бойко Борисов в една от първите си прояви след избухването на недоволството, в съботната вечер, заяви, че протестиращите ще счупят държавата. Той предупреди също така, че неговото оттегляне от властта може да доведе и до загубата на евросредства. "Протестът не роди своите автентични водачи. Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен", многократно подчертаваше министър-председателят. Различни представители на управляващата партия от министри до депутати наричаха хората на улицата "метежници", "бунтовници", "деградирали типове" и др. Обвиняваха ги, че изкарват ковчези и вдигат бесилки по булевардите. Дори властимащите се изкарваха дискриминирани от гражданите, които им искат оставката. Бившият началник на кабинета на Сергей Станишев доц. Татяна Буруджиева ги обвини и в тероризъм по повод на действията на бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов в столичното метро.

Как видяха чуждите медии случващото се у нас? 

Протестите в България привлякоха вниманието на световните медии. В страната ни пристигнаха екипи на водещите германски телевизии ZDF и ARD, както и на "Евронюз" и "Ал Джазира", които излъчиха задълбочени телевизионни репортажи за ситуацията у нас. "Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност", се казва в материала на ARD. В него се посочва още, че "най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията". В рубриката "Новини за деца" германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. "Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството", разказват журналистите от ZDF. Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: "Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система".

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Това твърди "Евронюз" в последната си публикация по повод протестите в България, на които има присъствени собствени репортери. Мощни олигархични групировки са превзели България, написа The Irish Times. България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник Der Standard.

Le Monde посвещава статия на България, в която, по думите на изданието, в продължение на близо три месеца "великото народно въстание" срещу корупцията изисква напускането на консервативния премиер Бойко Борисов. Млади студенти, развяващи европейски знамена, адвокати, обявяващи се срещу корупция, майки, които искат повече социална помощ за децата си с увреждания, православен свещеник, отлъчен от своята църква (отец Дионисий), понякога социалисти или крайнодесни активисти...

Всяка вечер в продължение на близо три месеца, сценарият е подобен, но никога напълно идентичен. Той се възпроизвежда в "триъгълника на властта", кръстовището, наречено по този начин, тъй като концентрира в самото сърце на София седалището на правителството, българското президентство и парламента. Няколкостотин души - дори няколко хиляди, както се очаква в петък, 16 октомври, когато ще бъде отбелязан стотният ден от започването на това "Велико народно въстание" - идват да извикат "Оставка, оставка" в подножието на тези сгради, обръщайки се към министър-председателя Бойко Борисов и всемогъщия главен прокурор Иван Гешев. "В момента живеем под диктатурата на мафията", уверява Арман Бабикян, един от тримата членове на "Отровното трио", прякора на организационния комитет на протестите, който включва освен този пиар специалист, адвокат и виден и известен скулптор. Всички са обединени от безусловното отхвърляне на г-н Борисов, 61-годишен бивш пожарникар и бодигард, който управлява България дясно и почти непрекъснато от 2009 г. насам. "Няколко души завзеха властта и крадат европейски средства за себе си, раздават ги на своите приятели с помощта на главния прокурор", осъжда този 53-годишен активист, като всяка вечер слиза от сцената. "Показваме на хората, че не трябва да се страхуваме", добавя и адвокат Николай Хаджигенов. Протестите бяха предизвикани това лято след два епизода, които хвърлиха ярка светлина върху мащаба на проблема в страната със 7 милиона души, която е едновременно най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, според НПО Transparency International, пише Le Monde.

Конституция и Велико народно събрание

На 37 ден от започването на протестите, на 14 август, премиерът Бойко Борисов предложи да се изработи нова Конституция - като реакция как протестиращите това искали. Основните акценти в неговото извънредно обръщение към нацията бяха: свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор. "Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие", мотивира се Борисов. Повечето анализатори и политическите опоненти на премиера оцениха неговите предложения като печелене на време. Според Христо Иванов, новата Конституция и ВНС целят да циментират статуквото. Президентът Радев заяви, че разговори за нов основен закон са възможни само след оставката на кабинета.

Машинното гласуване

На 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Причината несъгласието ѝ с внесената промяна в Изборния кодекс. Тя предвижда отговорността за придобиването на машините за гласуване да бъде изяло на комисията. Това стана на фона на изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че следващите избори трябва да бъдат машинни, защото "в обществото има консенсус, че това ще помогне за честността на изборния процес".

Фиаското "Нова конституция"

В края на ноември Народното събрание отхвърли идеята на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС. Така промени в Конституцията няма да има. В подкрепа на проекта гласуваха 111 депутати, против бяха 93 и осем народни представители гласували "въздържали се". За приемането на такова решение са нужни 160 гласа. За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един независим, а в последния момент осемте присъстващи народни представители от "Воля" се въздържаха. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пък се изключи и не взе участие в гласуването. Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 година.

В началото на декември Конституционният съд отклони искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решението на парламента за създаване на Временна комисия за промени в Конституцията." Това е записано в решението по конституционно дело № 12/2020 г., публикувано на сайта на КС. Определението е прието единодушно. Делото се прекратява. Искането за разглеждане се връща на президента Румен Радев.

Решението за създаването на временна комисия за проекта за нова Конституция на ГЕРБ бе гласувано на 2 октомври 2020 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 6.10.2020 г.). Оглави я депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Причината за решението на висшите магистрати е друго решение - това на депутатите, които прекратиха съществуването на комисията и отхвърлиха свикването на ВНС. С него се прекратява и производството по делото в Конституционния съд.

Ремонтът на правителството

В края на юли министър-председателят Бойко Борисов обяви промени в правителството, които бяха окачествени от опонентите му като козметични. Пак по същото време Борисов заяви, че няма да подава оставка, "за да не се счупи държавата". Но ще има "големи промени" в кабинета. Ето какви бяха "големите промени":

Рокади имаше в 5 министерства: на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, на туризма и на здравеопазването. Вицепремиерът Марияна Николова пое и поста министър на туризма. Имаше смени и на "няколко зам.-министри". Това стана след срещата на управляващите коалиционни партньори в Министерския съвет. Промените обяви премиерът Бойко Борисов. Той остава премиер до края на мандата на кабинета. Ако протестът му поиска оставката, ще я подаде ли премиерът:  "В една правова държава има конституция има законно избрани органи и всеки има право и на протест. Протестът е също знак на демокрация.", отговори той.

"Аз съм казал много добре, след мандата отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички я ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички как да ги нарека, уважавани от партията хора, или тези, които мнението им тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства или са депутати", обяви плановете си след края на мандата премиерът Борисов.

Кои са сменените министри? "Приемаме оставките на тримата министри: Маринов, Горанов и Караниколов, плюс оставката на министъра на туризма Ангелкова", обяви премиерът. "Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден в това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора, първо. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми, и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват", обясни Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов. Припомняме, че след преодоляване на вота на недоверие Владислав Горанов коментира, че не вижда основание да си подава оставката. "Министър Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса, защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, по които трябва да си понесат всички политическите последствия", коментира Борисов, визирайки скандала с Васил Божков.

Министърът на икономика Емил Караниколов. "Много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерството на икономиката. Искам контролът да е изключително строг", обясни Борисов. При коментара за това кой поема поста обаче стана ясно, че рокадата е продиктувана и от малкия партньор НФСБ в "Обединени патриоти" - поне такъв беше жестът на премиера Бойко Борисов говорейки по темата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова. По време на брифинга не стана ясно защо се прави рокада в това министерство. Напрежението между нея, туристическият бранш и един от коалиционните партньори - Валери Симеонов, обаче не е от вчера, макар и управляващите често да го отричат. Още повече постът се наследи от вицепремиера Марияна Николова, която замести Симеонов след оставката му заради нестихващите протести на родители на деца с увреждания и майките от "Системата ни убива". В крайна сметка министерството отива в ръцете на НФСБ.

Кои са новите министри? "На техните места, още днес ще бъдат входирани, за да влязат в парламента, предлагаме: На мястото на вътрешният министър Младен Маринов - Христо Терзийски, който в момента ръководи ГД "Полиция" - офицер от кариерата, всички го познават; На мястото на Емо Караниколов като министър на икономиката - неговият заместник Лъчезар Борисов - това е и настояване на колегите (бел.ред. от Коалиционния съвет); На мястото на Владислав Горанов като министър на финансите връщаме Кирил Ананиев. А за това на министерството на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов - шеф на Александровска болница. За министър на туризма вицепремиерът Марияна Николова да поеме поста вицепремиер и министър на туризма", обяви кадровите промени премиерът Бойко Борисов.

Протестите обаче не стихнаха и до днес.

Горещите моменти

По време на протестите имаше многократно сблъсъци между демонстранти и полиция. Няколко пъти палатковите лагери бяха премахвани от полицията, обикновено в малките часове на нощта. Те обаче изникваха отново, а блокадите на кръстовищата, макар и за по няколко часа, продължиха до късната есен. На няколко пъти протестиращи бяха задържани от полицията. Вече се водят няколко дела за неправомерно задържане.

Най-напечено ставаше в дните на протест с марката "Велико народно въстание". Многократно демонстрантите щурмуваха вратите на парламента, но бяха отблъсквани от полицейските кордони. След всеки по-многолюден протест в социалните мрежи се появяваха клипове на полицейско насилие над демонстранти. Особено показателен беше един, в който бе показано как протестиращи бяха влачени зад колоните на Министерския съвет и бити от полицаи.

От своя страна полицията показваше кадри на нападения над служители на реда от страна на протестиращи. А по традиция МВР не обясняваше дали и какви са наказанията за полицаи за силови действия над мирни демонстранти. Особено скандален е случаят и развръзката с журналиста Димитър Кенаров - пребит от полицаи, но не и според полицията.

Знаково беше и интервюто за "Дойче веле" на социалния министър Деница Сачева, която пред медиите се превърна в гласа на правителството, а в края на годината стана и член на ГЕРБ, след като преди време говореше за ГЕРБ като за групировка и използваше доста нелицеприятни думички! Пред "Дойче веле" Сачева преброи над 80 ранени полицаи и после трябваше да се извинява как се объркала!

Неизменно, при по-горещите моменти, и двете страни твърдяха, че сред протестиращите е имало внедрени провокатори, озовали се на площада с цел да предизвикат размирици. Не се появиха достатъчно убедителни доказателства имало ли ги е наистина, кой ги е изпратил и с какви задачи.

Отровното трио или отровното дуо?

В центъра на повечето протести се откроиха трима организатори, нарекли се "Отровното трио". Вечер след вечер, в триъгълника на властта неизменно присъстваха адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян. Те бяха едното ядро на протеста. Паралелно, а понякога на едно и също място, свои акции организираха Гражданско сдружение "БОЕЦ", инициативата "Правосъдие за всеки", Демократична България, майките от "Системата ни убива" и др. политически и граждански организации. До истинско обединение на разноликите и разнородни протестиращи не се стигна.

Обвиненията към "Отровното трио", включително и от страна на Бойко Борисов (а и от Христо Иванов) са, че нямат своя програма и визия за управлението на България. Самото трио многократно е заявявало, че няма намерения да влиза във властта - но в края на годината пролича друго.

През есента се заговори за среща между триото, Демократична България, Изправи се, БГ на Мая Манолова, Има такъв народ на Слави Трифонов и др. Някои от нарочените за участници в срещата обаче се разграничиха като попарени от подобно съглашателство.

До декември, когато се разбра, че "Отровното трио" ще се яви на изборите заедно с Изправи се, БГ. на Мая Манолова.

Последва странно и самостоятелно писане в социалните мрежи.

Адв. Николай Хаджигенов обясни във Фейсбук защо триото ще ходи на избори:

"След като изразходвахте част от отвращението си към всичко и всички, различаващи се дори на йота от вас, можем да опитаме да помислим. 54% от гражданите не гласуваме и не сме представени по никакъв начин. Колко от останалите са представени оставам на вас и отвращението ви да прецените. В следващият парламент ще влезнат две групи партии:

I - та се състои от статуквото: герб бсп дпс

II - та група: Слави Т. ДБ (коалиция) Мая М.

Предполагам, всъщност сигурен съм, че не виждате граждани?

А, така.

Единствената възможност граждани да участват реално в законодателната и изпълнителната власт е ОБЕДИНЕНИЕ!!!

Първата група отпада по всички възможни критерии, очевидно.

Слави Т. ще се яви сам на избори.

Вчера Христо Иванов по ТВ заяви, че те също ще се явяват самостоятелно. Дали това касае ДАБГ или става дума за цялата коалиция ще разберем съвсем скоро.

Та, вариантите не са много, нали? Всъщност един е.

Отровното трио и гражданите, плюс няколко партии.

О, разбира се можем да не правим нищо, освен да леем, погнуса, ум и разум в социалните мрежи и да не си мръднем пръста, получавайки още от същото и през следващите 30г.? Е, ние решихме, че не искаме това. Ще направим и невъзможното за да постигнем промяната за която бленуваме всички!

Един обикновен Адвокат"

На следващия ден имаше послание пак във Фейсбук, този път от проф. Велислав Минеков. Някои изтълкуваха посланието му като ултиматум, други прогнозираха, че триото може да остане дуо. Ето какво написа той: 

"Няколко думи, не с отчаяние и не с омраза.

Изглежда самоизяждането е по-желано от съединението. Егоизмът, конспирациите и самолюбието остават единствено значими. От Цицерон до Иван Хаджийски ще бъдем обречени на вечното самовато разединение. Изглежда смисълът от протеста е да остане като част от спомените за някакво единство.

Струва ми се, че нямам силите да бъда посредник в нищетата на преклонения разум. Бих желал да бъдем Истанбул или Будапеща, но вероятно е да останем същите, от Освобождението до днес. Мълчаливото ни съучастие в делата на една престъпна власт и съвършенството на нашите идейни различия ще оставим като мрачно дарение на поколението след нас. Османското наследство ще пазим тайно в душите ни, ще бъдем революционери при подходящ спасител.

С оглед на последните събития. Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. В последствие правителство насочено в срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото.

И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции, трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма.

Преговорите са ежедневни, резултатът е очакван.

„Съединението прави силата „ – да бъде прочетено от всички честолюбиви и претенциозни заявители на победата.

В случай, че обединението е невъзможно /до 23.12./, възнамерявам да прекратя моето политическо и гражданско съучастие.

Каквото можах, направих.

вм"

Въпросът ще възроди ли енергията си протестът, или политиката ще изяде гражданската енергия ще ни съпътства и през настоящата 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com