ЕС ни прати милиони за украинските бежанци

7309
ЕС ни прати милиони за украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

България получи от Европейската комисия средства за спешно подпомагане в размер на 21 318 000 лева. Те са за първоначалния прием и временно настаняване на разселени граждани от Украйна в периода 24 февруари 2022 г. – 23 февруари 2023 г. с подкрепата на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2021 – 2027 г.

Средствата бяха разпределени от ЕК с решение от 28 октомври миналата година, припомнят от пресцентъра на МВР. Грантовото споразумение между Комисията и Министерството на вътрешните работи за предоставяне на средствата беше подписано на 14 декември 2022 г.

"Това е най-негостоприемната държава": Украинските бежанци бързат да се махат от България

България е най-негостоприемната държава за украинските бежанци и те масово я напускат. Това става ясно от последната сводка на Върховни...

В рамките на изпълнението му вътрешното ведомство подписа оперативно споразумение с Министерството на туризма за предоставяне на средства в размер на 12 322 000 лева, които ще бъдат използвани за възстановяване на разходи от националния бюджет през 2022 г.

Изискване на ЕК е 30% от средствата, разпределени за България, т.е. 6 395 000 лева, да бъдат насочени към общини и неправителствени организации. Вече са подписани 7 оперативни споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в общ размер на 5 327 000 лева. Предстои подписването на още две споразумения на стойност 125 000 лева, допълват от МВР.

С цел усвояване на остатъка от сумата за неправителствени организации и общини в размер на 943 000 лева, има възможност за подаване на заявления за финансиране в рамките на отворена покана за подаване на предложения.

Средствата са за дейности, свързани с предоставяне на материално подпомагане, подкрепа и услуги на украинските граждани, на които е предоставена временна закрила.

ЕС с очакване броят на молбите за убежище да нарасне

Ръководителката на Агенция на Европейския съюз в областта на убежището Нина Грегори заяви, че очаква броят на молбите за получаване на ...

Припомняме, че на 14 октомври миналата година, на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в ЕС, бе взето решение действието на временната закрила на украинските бежанци да бъде удължено автоматично за срок от още една година – до 4 март 2024 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) призова служебното правителство "незабавно да постанови решение", с което да приложи това.

В началото на януари Върховният комисариат за бежанците към ООН публикува статистика, от която стана ясно, че България е най-негостоприемната държава за украинските бежанци и те масово я напускат. Две трети от дошлите у нас украинци след началото на войната са предпочели да се преместят в друга държава.

Нова справка в сайта на ООН показва, че към 16 януари 2023 г. у нас има 50 325 украински бежанци. Регистрирани за временна закрила от началото на войната са били общо 150 404 – т.е. тенденцията, че 2/3 избират да се преместят в друга страна, се запазва.

2250 деца и ученици от Украйна са записани в български училища и в групи за предучилищно образование в детски градини към месец ноември 2022 г. Данните съобщи преди дни зам.-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова, по време на среща с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България г-жа Седа Кузуджу.

Служебният кабинет одобри мерките за подпомагане на украинските бежанци

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г. в размер на 37 620 000 лева, съо...

ОЩЕ: Министърът на туризма увери, че всички коректни хотелиери ще получат забавените си плащания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com