"Българинът е предприемчив, жадуващ за образование, патриот - ценности, абсолютно погребани съзнателно" (ВИДЕО)

4799
"Българинът е предприемчив, жадуващ за образование, патриот - ценности, абсолютно погребани съзнателно" (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

Днес в предаването "Видимо и невидимо: Отвъд фасадите" Мариана Мелнишка ни среща с Антоанета Бачурова – журналист, съавтор на филмовата поредица „Умно село”.

Повод за разговора е наскоро излезлият документален филм „Отскубнати до корен“, на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Филмът е създаден по книгата на Елена Атанасова „Когато вече не мълчим“, дъщеря на проф. Димитър Атанасов.

Филмът е разказ за живота и съдбата на един достоен, но незаслужено забравен българин – проф. Димитър Атанасов, учен от световна величина, един от основателите на науката фитопатология и който още на 25 годишна възраст става професор в Университета "Уисконсин-Медисън" благодарение на фундаментални си открития за болестите по растенията. Когато в края на 20-те години на миналия век получава покана да се завърне в България и да помага за възраждането на България, той както и стотици други го прави.

За 6 месеца успява да убеди Рокфелеровата фондация да субсидира довършването на агрономическия факултет (понастоящем сградата на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“). А като министър на земеделието е автор на първия закон за защита на родната природа, по силата на който Витоша е обявена за национален парк. Още: О.з. ген. Съби Събев: Трябва национална стратегия за борба с хибридните заплахи и руската дезинформация (ВИДЕО)

Проф. Атанасов създава собствено опитно поле с големина десетки хектари, в което той сади, кръстосва, селекционира, разболява и лекува различни видове и сортове овощни дървета, растения, които след това безплатно да се разсадят в паркове и градини в различните части на България. „По-късно, когато е обявен за фашист заради връзките му с чужденците, а връзките му с чужденци са Рокфелеровата фондация, тези дървета са изкоренени, освен, че го изселват, освен че изгонват от това място него и семейството му, идват с трактори и издърпват дърветата.“, разказва Антоанета Бачурова.

„Затова и „Отскубнати до корен“, което ми се стори много добра метафора, че не само е отскубната до корен градината на професора, ами това са отскубнатите от корен „бивши хора“, човешки животи. Във филма обясняваме какво е „бивши хора“. Това по съветски образец са хора, на които е отнето правото да съществуват, освен да вегетират в този строй.“, казва авторката на филма.

„Елена Атанасова имаше такава тема в живота си, че холокоста и евреите са нещо, за което знае целия свят и той е осъден и те продължават да пазят тревичка да не покълне върху тази памет. Ужасите на сталинизма абсолютно не са по-малки, но те бяха заметени под килима, включително от западните елити. Плахо поставяме този въпрос и казваме във филма, че холокоста е интензивно зло за едно кратко време - 12 години, докато комунизмът е едно зло в дълбочина, траещо повече от век, чиито плодове виждаме сега, включително в русия.“ Още: Иван Б. Генов: "В очакване на варварите" (ВИДЕО)

”Българинът по това време е еднакво предприемчив, буден, жадуващ за образование, за дейност, патриот, да помогне на родината си - ценности, абсолютно погребани съзнателно. Аз не мога да разбера как е възможно, ние като общество, как приехме всичкото това.“, казва авторката.

Антоанета Бачурова се надява филмът „Отскубнати до корен“ бъде малък принос в обществения разговор за изгубената памет.

Целият разговор на Мариана Мелнишка с Антоанета Бачурова можете да гледате във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com