О.з. ген. Съби Събев: Трябва национална стратегия за борба с хибридните заплахи и руската дезинформация (ВИДЕО)

4806
О.з. ген. Съби Събев: Трябва национална стратегия за борба с хибридните заплахи и руската дезинформация (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов ни среща с о.з. ген. Съби Събев – военен експерт, главен експерт във Военна академия “Г. С. Раковски” по изследване на въпроси от съюзната и национална сигурност и отбрана, военната стратегия, отбранително планиране и развитие на въоръжените сили и тяхната трансформация.

„Очевидно има промяна и аз мисля че с тези решения и намерение на новото правителство, включително и на Министерството на отбраната, България заема реално мястото, на което трябва да бъде в НАТО, в Европейския съюз и в солидарността и подкрепата към Украйна.“, казва о.з. ген. С. Събев относно решението на новото правителство да се присъедини към т.н. „снарядена коалиция“.

„Много експерти и политици очевидно не разбират тази позиция на Президента Радев. Очевидно е, че за съжаление с нея той допринася и за разделението в нашето общество и вместо да бъде олицетворение на единството на нацията, както му е предписано по конституция, той става олицетворение на разделението на нацията, повтаряйки тези руски опорки и наративи, че ако изпратим някакво оръжие, ние ставаме участник в конфликта. …. В крайна сметка, и президента и неговите съветници трябва много внимателно да прочетат и устава на ООН и други международноправни документи, които ясно оказват че когато дадена страна е жертва на агресия, на нея може и трябва да ѝ се помогне. И точно това реално се осъществява. И ние да стоим настрана от едни такива действия, които са взети с решения и в НАТО и в Европейския съюз, е не само странно, но дори бих казали скандално.“ Още: Председателката на СЕМ определи като украинска пропаганда зверствата в Буча

„Очевидно е, че президентът или е под някаква зависимост или пък има някакви убеждения, които са коренно противоположни на политиките и убежденията в съюзническите държави от НАТО и Европейския съюз. И може би, съвсем правилно е решението на правителството, нашата страна да бъде представена на срещата на високо равнище във Вилнюс от министър-председателя, а не от президента, защото това е среща на съмишленици, а не на опоненти.“, казва о.з. ген. С. Събев. Това ще даде ясен знак към НАТО, че България се завръща към политиката, която провеждат НАТО, Европейския съюз, а също и форма̀та „Рамщайн“. „Така ние ще поизчистим, в определена степен, този негативен имидж, който беше граден дълго време, включително с участието на президента, по отношение на кризата в Украйна.“

Едно от най-важните решения, които трябва да се вземат на срещата на високо равнище във Вилнюс е да се утвърдят регионалните планове за отбрана от евентуална руска агресия. „Ние трябва да се впишем като съюзна държава от НАТО. Очевидно е, че тези регионални планове ще имат голямо отношение към нас. Те ще изискват може би известна промяна в нашата отбранителна политика, в инвестиционната политика на Министерство на отбраната по отношение на превъоръжаването, а може би ще се наложи и увеличаване малко състава на въоръжените сили.“ Още: Песков се видиоти що е демилитаризация, призив в Русия към Путин да се маха от Украйна (ВИДЕО)

Ако украинската контраофанзива успее и превземе Крим, русия ще се изправи пред дилемата дали да продължава тази война и да я губи, или примерно да търси някаква ескалация, с което да си възвърне позициите.

„Трябва национална стратегия за борба с хибридните заплахи и руската дезинформация. Русия провежда много яростна дезинформационна кампания, с която реално виждате резултата в разделението на общественото мнение.“, смята С. Събев и се надява до края на годината да бъде създаден общ Национален орган, който да противодейства на зловредното руско влияние в България.

Целият разговор на Калин Манолов с о.з. ген. Съби Събев можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 28 май 2024 г.

Погребват Фердинанд с церемония във Врана, достъпът е свободен

Затварят напълно тунел "Топли дол" за 4 часа

Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин - 24“

Играчка-плачка: Дете оцеля, след като съученик събори пилон върху него

Гвоздейков: Маневрената машина е ударила влака с 22 км/ч

Влак и локомотив се удариха челно на Централна гара в София, има пострадали (СНИМКИ)

"Музикаутор": Бъдещите депутати нарушават закона в предизборната кампания

Държавата с нова солидна финансова подкрепа за театрално, музикално и танцово изкуство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com