Иван Б. Генов: "В очакване на варварите" (ВИДЕО)

2827
Иван Б. Генов: "В очакване на варварите" (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с Иван Б. Генов. Той е завършил класическа филология в СУ “Св. Климент Охридски“, специализира византология в Мюнхен, преподава старогръцки, латински език и антична култура в Класическата гимназия в София, както и гръцка палеография в Софийския университет, дългогодишен преводач и редактор на художествена литература, основно от новогръцки и немски език.

Иван Генов разказва за излязлата наскоро книга „Стихотворения“, която включва всички познати 154 стихотворения на най-значимия новогръцки поет Константинос Кавафис. Преводът на стихотворенията от старогръцки и новогръцки е дело на тандема Иван Генов и големия български поет Кирил Кадийски.

Константинос Кавафис не е грък в понятието, което ние разбираме под модерен грък. Едно от нещата, които не се знаят обикновено е, че в периода след основаването на новогръцката държава - след 1828 година -центърът на съвременната гръцка култура не е Атина, която по онова време е била едно село. Големите културни центрове са Константинопол и Александрия. „Кавафис е грък от Александрия, която по негово време ще да е била между половин и един милионен град, от който половината са били европейци или най-важната и културната част. Не забравяме месните разбира се, без да ги унижаваме, но с френските квартали, с английските квартали, това е един мултикултурен град, в който той е израсъл.“ Още: О.з. кап. I ранг Васил Данов: Украйна няма никакво намерение да разговаря с престъпници (ВИДЕО)

Кавафис е бил много странен човек, например той не е искал да ползва телефон, електричество. През целия си живот е бил скромен служител в египетското ВиК, ако направим сравнение с днешно време. Приживе Кавафис не е издаван като автор. Той е пишел за приятелите си, т.е. издава една тетрадчица от 16 листа, публикува я някъде, раздава я с автограф или без, или публикува в някое списание. „Недолюбван е в самата Гърция, не само заради ориентацията му разбира се, но тогава той не се вписва изобщо в тогавашната литературна действителност в Гърция.“

„Той затова е световен поет, защото цялата му тематика е извън времето. Тя покрива основните човешки чувства, освен това, несравнима е кавафисовата ирония, както е в случая с прословутото му стихотворение за варварите (“В очакване на варварите“ – бел. ред.). Естествено, че може да се приложи към много моменти от човешката история, включително и днешния, включително и тук, у нас.“, казва филологът за творбите на Кавафис, писани преди повече от 100 години, но кореспондиращи със съвремието. „Става дума за едни общочовешки и вечни въпроси, които смятам, че е хубаво човек да прочете целия Кавафис, както е в нашия случай.“

В България Кавафис е превеждан много пъти, но максималният брой преведени и издадени до сега стихотворения е 100. Това е първото пълно издание, включващо всичките 154 стихотворения на Кавафис и неговите автори са двама: преводачът Иван Б. Генов и поетът Кирил Кадийски.

Целият разговор на Васил Данов с Иван Б. Генов в предаването „Видимо и невидимо: Абордаж можете да гледате във видеото:  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com