Българинът все по-често отстоява правата си на потребител

4463
Българинът все по-често отстоява правата си на потребител
Снимка: БГНЕС

От статистиката, която ние имаме от първото полугодие и за месец юли, може да се каже, че действително се забелязва тенденция на известно увеличаване на броя на жалбите, както по отношение на тези, които касаят туристическия продукт, така и изобщо.

Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БГНЕС.

Иззеха стоки менте за 140 000 лева в Златни пясъци

Стоки менте за около 140 000 лв. са конфискували варненските полицаи при спецакция вчера в „Златни пясъци”, съобщават от пр...

Според Маргаритов това до голяма степен е добър знак, защото показва, че хората са по-активни и че са склонни когато правата им са нарушени да търсят справедливост. "Наблюдава се увеличение на жалбите, но и нашата работа е повече, ние се стремим да си я вършим ефективно и да бъдем полезни на хората", посочи той. Според председателя на КЗП във все по-голяма степен българинът се научи как да си търси правата, но и един от основните приоритети на комисията, който смятат да развиват в следващите години, е този да повишат информираността на потребителите.

Тази година бяха разкрити и мобилни офиси и приемни по морето, те трябваше да приключат своята работа до края на месеца, но Димитър Маргаритов каза, че ще направят всичко възможно тяхната работа да продължи поне в първите 10 дни на септември. "За да може хората, така както и досега надявам се - от началото на сезона, да имат възможност да се обърнат към нас за консултация или пък да подадат сигнал.

Защото това, което наблюдаваме като резултат от работата на приемните, е, че в почти двойно повече случаи граждани всъщност са поискали консултация, а не са сигнализирали за извършено нарушение. Това за нас също е важно и много хубаво, особено в контекста на повишаването на потребителската култура на българина", заяви Маргаритов.

Така освен традиционните основни сигнали, свързани с хотелите и местата за хранене, служителите на КЗП започнали през този сезон, да получават и жалби и сигнали за услуги, които се предлагат на самия морски бряг. "Например имаме по отношение на отдавани под наем съоръжения от типа на джетове.

Конфискуваха стоки-менте за 42 000 лв.

Стоки-менте на обща стойност около 42 000 лв. са иззели варненски полицаи при спецакция в курорта „Св. Константин и Елена” ...

Те са за липса на съществена информация - за цените, за безопасната експлоатация на съответните съоръжения. Тоест неща, които са свързани по-скоро с ежедневния контакт на потребителя по повод на неговата почивка с различните търговци, които са на морето и край плажа", каза председателят на КЗП.

През този сезон инспекторите от КЗП установили и че не се предоставя възможност за равен достъп до хотелите на хората с увреждания. "Това за нас е доста тревожно и затова ние сме разгърнали в тази посока част от нашата дейност по проверките", посочи Маргаритов.

Повечето от сигналите, които постъпват при тях, са от български потребители за проблеми у нас, но има и случаи за българи, срещнали проблеми при пътуване в чужбина или от чужд търговец. В този случаи КЗП помагат също, тъй като към тях работи Европейки потребителски център – част от мрежа такива в цяла Европа. Чужденците се оплакват по рядко в КЗП, тъй като те се организират с туроператори, към които се обръщат, ако имат проблем.

А пътят на жалбата, която подадем, минава през проверка. "След като извършим проверка и установим, че има нарушения, ако има такова – ние санкционираме търговеца и се издава предписания нарушението да бъде преустановено и нещата да бъдат съобразени с изискванията на закона, на наредбите, които функционират в тази област и чиято цел е да се създаде максимално добра възможност на потребителя да упражни правата си, като при това е и достатъчно добре информиран", посочи председателят на КЗП.

През 2013 г. България е подала 191 сигнала за опасни стоки

През 2013 година пет страни от ЕС са подали 48% от сигналите за опасни продукти на пазара, сочат данни на ЕК. Унгария е подала 278 сиг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество