Българите имат строги изисквания при осиновяване

3983
Българите имат строги изисквания при осиновяване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българите предпочитат да осиновят здраво дете в ранна възраст. Към края на юли тази година в националния регистър са записани 2 714 деца за осиновяване, като голяма част от тях са с установени увреждания.

В регистъра за международно осиновяване децата се вписват само когато бъдат изчерпани абсолютно всички възможности за оставане в страната, в която са родени. Българското законодателство разрешава и прекратяване на осиновяването. През 2014 година има 15 случая на разсиновяване.

Започва работа по отпадане на тайната на осиновяване с промени в Семейния кодекс

Експертна група за промени в Семейния кодекс започва работа от утре, 31 юли.  Една от целите на бъдещите промени в Семейния кодек...

Към края на юли тази година в националния регистър на децата, които могат да бъдат осиновени, са записани 2714 деца, като голяма част от тях са с установени увреждания. Повечето кандидат-осиновители обаче имат предпочитания към децата, които ще отглеждат. Ръководителят на дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията за закрила на детето Камелия Николова обясни, че българските кандидат-осиновители желаят да осиновят дете на малка възраст, здраво, от български произход.

Ако детето не намери осиновители в България може да бъде осиновено в друга страна, но това става трудно. В конвенцията на ООН за правата на детето изрично е записано, че дете може да бъде дадено за международно осиновяване само след като са изчерпани всички възможности за оставане в страната на произход, предаде Дарик.

Причините родители да оставят децата си за осиновяване са различни - бедност, невъзможност да гледат деца или става дума за многодетни семейства. Може самият родител да бъде с някакво увреждане и да е в невъзможност да отглежда детето, може родителите да бъдат лишени от родителски права поради това, че примерно са упражнявали насилие над детето. Може детето да е подхвърлено, изоставено или намерено, каза Николова.

Оказва се, че осиновителите невинаги се справят с осиновяването на дете. Българското законодателство позволява прекратяване на осиновяването. През миналата година със съдебно решение са прекратени 15 осиновявания. Това се случва, когато самото семейство не може да се справи заради поведенчески характеристики и особености на детето, а в други случаи е поради някакви здравословни състояния и заболяване на детето, с което семейството не може да се справи, каза Николова.

Зам.-правосъден министър вярва, че тайната на осиновяването ще падне

Вече има идея да отпадне тайната на осиновяването, която все още важи в нас. Това призна зам.-правосъден министър Виргиния Минчева-Русе...

Процедурата по оценяване на кандидат-осиновителите трае до три месеца. Семейният кодекс регламентира двегодишно наблюдение след осиновяването, в рамките на което социалните работници реализират минимум четири посещения, за да се уверят, че те се грижат добре за детето.

По инициативата на Асоциация „Осиновени и осиновители" днес в страната се проведе Национален информационен ден за осиновяването. В рамките на инициативата Държавната агенция за закрила на детето обяви Ден на отворените врати в приемните си в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Враца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com