Българите пазаруват все повече онлайн

3935
Българите пазаруват все повече онлайн
Снимка: Thinkstock Images

Повече от 40% от хората пазаруват поне веднъж месечно по интернет, сочи проучване един от най-големите картови оператори. Най-силни за онлайн търговията са месеците ноември и март, които предхождат големите празници, предаде БНР.

Мъжете най-често купуват техника, а жените - дрехи и обувки, коментира Красимира Райчева, която ръкoводи компанията в България. Според нея потребителите предпочитат да пазаруват от български сайтове.

Въвеждат нови правила в онлайн търговията

Потребителите, които пазаруват по интернет или участват в он-лайн търгове, ще получат повече права, ако бъде приет нов законопроект, к...

"Най-привлекателното е наличието за възможност за безплатна доставка. 63% отговарят, че безплатната доставка при всички положения е задължително да присъства в даден сайт. Привлекателно е съответно и наличието на повече различни категории продукти в рамките на един сайт - около 60% смятат така.

Докато покупките на каса най-често се извършват в обедната почивка, в часовете, когато хората пътуват към работа, все повече и повече се забелязва растеж на онлайн пазаруването. Т.е. хората все повече и повече използват това време, докато пътуват, да извършват онлайн търговия", обясни още Райчева.

Средната стойност на една онлайн покупка е 36-37 евро в България. С всяка година стойността й намалява, която означава, че все повече хора правят чести и малки транзакции по интернет.

Търговията по интернет отбелязва ръст и през октомври, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това като цяло оборотите на търговците на дребно са спаднали с 1,3 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Само 17% от българите пазаруват онлайн

Британците (82%), датчаните и шведите са европейците, които пазаруват най-много онлайн, а румънците (11%), българите (17%) и естонци...

Намаление е регистрирано и в строителството. Единственият от наблюдаваните ключови сектори на икономиката, който бележи минимален ръст, е промишлеността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com