Българите в Украйна искат автономия като на кримските татари

8400
Българите в Украйна искат автономия като на кримските татари
Снимка: БГНЕС

Българите в Украйна искат автономия, каквато получиха кримските татари.

"Ситуацията в Украйна е напрегната и всякакъв диалог за автономията създава напрежение и не се разглежда. Порошенко е съгласен Болград да бъде административен център, защото той е родом от там. Не говорим за териториална автономия и за отцепване на райони, а става дума за културна автономия, за запазване на българската културна общност, за съхранение на езика", заяви българският депутат в Радата, Антон Киссе, цитиран от БНР.

Българите в Одеса отбелязват годишнината от рождението на Ботев

Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" организира церемония за полагане на цветя пред паметника на Хрис...

"Това ще ни помогне да създадем българска телевизия, да увеличим обхвата на разпространение на българските канали в Украйна, да създадем възможност за по-широко изучаване на българския език и не само да имаме средни училища, но да има и висши учебни заведения, за да може в днешни дни българите тук да се реализират с помощта на правителството на Украйна и безусловната подкрепа на нашата родина – България. Според измененията в Конституцията на Украйна ние трябва максимално за себе си да съхраним българското образование", допълни той.

Украинските българи са се обърнали към президента Петро Порошенко с молба да им предостави териториална автономия в Одеска и Херсонска област, съобщиха вчера украински медии. Голос.ua цитира лидера на българската диаспора Юрий Паличев. Според него тази инициатива е легитимна след заявленията на Порошенко, че ще предостави автономия на кримските татари.

"Идеята за предоставяне на автономия на кримските татари съществено променя конституционното поле на Украйна, създава важен прецедент. Българите в Украйна, населяващи определени територии, също трябва да получат право на автономия", се твърди в изявление на диаспората.

Авторите на обръщението напомнят на президента, че "всички народи на нашата страна трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com