Български моряци са оставени без храна и пари на пристанище в Испания

4716
Български моряци са оставени без храна и пари на пристанище в Испания
Снимка: БГНЕС

На пристанище в Испания се намира кораб с бедстващи български моряци. Близки на екипажа сигнализираха, че сънародниците ни са оставени без храна и пари повече от седмица, съобщава bTV.

Моряците са на борда на товарния кораб „Просперити”, който плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Изпратени са от варненска корабна агенция с крайна точка Апенините. В момента се намират на испанското пристанище Алхесирас

Освободиха българския капитан и екипажа на кораба, задържан в Иран

Членовете на екипажа на товарния кораб „Мерск Тигрис“, който миналата седмица бе задържан от иранските власти, са свободни...

"От два месеца, откакто са се качили всъщност, не им е плащано и не се знае дали въобще ще им бъде платено. Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент, т.к. на стария агент не му е платено и той се е отказал и корабът е изоставен и бедстващ”, обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба.

Управителят на фирмата обяви, че не знае защо корабът е задържан. Той заяви, че на борда му се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им доставят допълнителни провизии.

„Да, наистина има закъснение на заплатите. Има 7 дни закъснение. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките”, заяви Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен оператор.

На борда на кораба имало товар, който трябва да бъде доставен в Италия.

Американски моряци са били нападнати в Истанбул

Протестиращи са нападнали трима американски моряци в Истанбул. Демонстрантите, които са публикували видеозапис на атаката в ултра-на...

„Най-вероятно ние ще арестуваме кораба. И то ще се случи днес или утре, защото не само моряците имат да взимат средства, но и компанията”, каза още Бонев.

„Има и боледуващи на борда, които имат нужда или да бъдат евакуирани, или по някакъв начин да им бъде помогнато, това са европейски граждани, които бедстват там”, допълни и Иво Гъдев.

Гръцката компания е уверила, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си.

„За нас е без значение дали те ще платят заплатите на моряците или дали ще ги платят на нас, без значение какво. А ние ще си изпълним задължението, ако платят на нас, на секундата, разбирате ли, на секундата”, подчерта Димитър Бонев.

Двама моряци от "Св. Николай" са пуснати от испанския съд под парична гаранция

Двама български моряци от задържания в Испания с 3 тона кокаин кораб "Св. Николай" са пуснати от ареста под парична гаранция, съобщи БГ...

Министерството на външните работи вече е провело няколко разговора с бедстващия екипаж, съобщиха от пресцентъра. Ситуацията се следи и в момента, има контакт с всеки от българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com