Цацаров: Христо Иванов не е герой, той надценява ролята на главния прокурор

3053
Цацаров: Христо Иванов не е герой, той надценява ролята на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Аз не съм универсалното зло. Христо Иванов не е герой. Той опита да направи много, но отсъстваше елементарна връзка с хората и екипа му. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Съдебната палата в Девня, предаде БГНЕС. 

Цацаров добави, че би работил много добре с всеки бъдещ министър, който и да е той. "Ще се боря за по-бързо решаване на кризата в съдебната реформа", подчерта още Цацаров. 

Борисов преизбра Цацаров!

След ожесточени и безсмислени прения в парламента в сряда, изключително тъпата реплика на Татарчев, че "над главния прокурор е само Гос...

Казаното от Христо Иванов, въпреки, че ме ласкае, доста надценява моята персонална роля, надценява ролята изобщо на главния прокурор, който и да е той, както и ролята на институцията, заяви още Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". Той посочи още, че тази институция не е политически играч и не е участник в политическата игра.

"Казаното значително подценява начина, по който министър – председателят на Републиката взима решения”, заяви Цацаров. Той подчерта категорично, че казаното от министъра на правосъдието подценява ролята на министър-председателя по начина, по който той взима решения. "За мен това е елементарна интрига”, коментира голавният прокурор. По думите му прокуратурата не трябва да спре да повдига обвинения или да работи нормалн, "защото на някой това не му харесва".

"Тезата, която се излага в момента, е теза, според която превесът на политическата квота означава независимост или по-скоро автономност на прокуратурата като институция", заяви Цацаров. Той посочи още, че не вижда логика в тази теза, като и логика в това, че премиерът съобразява своите решения с мнението на главния прокурор. 'Не го подценявайте толкова този премиер”, каза Сотир Цацаров.

Коментирайки приетата идея за отчитането на главния прокурор пред парламента, Сотир Цацаров заяви, че това е идея, която за първи път е фигурирала в становище, подготвено от него и колегите му през ноември миналата година. "Текстът е точно такъв, какъвто беше записан в Конституцията и някой от вносителите го е пренесъл. Не намирам категорично за нормално главният прокурор да се отчита пред парламента по конкретни дела. Това е невъзможно, но по отношение на цялостната политика на противодействие на престъпността и корупцията това е нещо повече от нормално”, отбеляза още той.

Институционалните претенции на Цацаров не знаят граници

Главният прокурор Сотир Цацаров атакува пред Конституционния съд правото на адвокатските съвети да проверяват магистрати "в случаи на н...

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. Ден след това Иванов коментира, че за да се случи, съдебната реформа трябва тя да бъде съгласувана със Сотир Цацаров. "Накрая се случи това, което поиска главният прокурор", подчерта бившият правосъден министър. "Ако главният прокурор може по такъв начин да наложи желанието си на парламента, за каква демокрация говорим – не мисля, че повече има какво да коментирам. Не съм питал Бойко Борисов защо се съобразява с главния прокурор. Питайте него защо това се случи", коментира Христо Иванов.

След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...