Цацаров: Няма исторически компромис, мястото на тогата не е на стълбите

4143
Цацаров: Няма исторически компромис, мястото на тогата не е на стълбите
Снимка: БГНЕС

Що се отнася до изявлението на г-н Панов, че не желае да бъде представляван от Димитър Узунов, това е негова воля. Струва ми се обаче, че изразяването й е малко позакъсняло - не си спомням такова нежелание да е имало, когато предложението му като кандидат за председател на ВКС бе подкрепено и от Узунов. Това казва в интервю за в. 'Труд" главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира думите на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че не иска да бъде представлявам от новия представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, който смени поста Соня Найденова след изненадващо гласуване в Съвета.

Цацаров заяви, че поисканата от управляващите ГЕРБ и РБ оставка на ВСС е необяснима "като логика" и невъзможна юридически.

Пеевски: Ще се явя в прокуратурата, но да се яви и Слави Трифонов

Ще се отзова на призоваването ми за пореден път в прокуратурата, защото спазвам законите. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски, сл...

"Една от приетите промени в Конституцията въвежда отчетност на главния прокурор пред парламента - възможност за изслушвания по въпросите на противодействие на престъпността. Текстът на приетата норма е предложен от нас за първи път още през декември 2014 г., когато прокуратурата оповести своята позиция по тогавашния проект за Стратегия за съдебна реформа. Още тогава не само подкрепихме разделението на ВСС, което днес е факт, но и представихме предложения за изменения в ЗСВ, които премахват централизирания модел. Някой признава ли това? Не, защото е неудобно. Неудобно е да се признае, че децентрализация е предложена от същото това ръководство на прокуратурата, което се сочи като източник на всички обществени злини. Далеч по-удобно е главният прокурор да се представя като диктатор, а колегите му - като безволеви изпълнители. Може би така някои демократи си мислят, че постигат силна България", смята Сотир Цацаров.

Според приетите промени в Конституцията в края на миналата година главният прокурор може да бъде викан в парламента, за да се отчита по теми от "съществен обществен интерес". Не стана ясно кои ще бъдат обществено значимите теми.

"Промените в Конституцията са само началото. Не бъдат ли последвани от адекватни промени в Закона за съдебната власт, в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, реформа няма. Има само лозунги и политическа спекула. Оставям настрана фразата „исторически компромис”. Ако питате мен, нито е исторически, нито е компромис. Нищо, че при първото четене на законопроекта някои го поливаха с бира. Проблемът е, че те не виждат, а и не могат да прогледнат по-далеч от собствения партиен хоризонт. За тях не представляват интерес промени в Наказателния процес, нито прагматични законодателни решения, трябват им врагове, които да сочат с пръст като виновници за всички беди под слънцето", казва главният прокурор.

"Всеки има право да избере формата и начина на публична изява на своята позиция. Такова право имат и колегите съдии, както и председателят на ВКС. Отделен е въпросът дали голямото мнозинство от съдиите подкрепя точно такъв протест - той не се случи другаде освен в София", каза Сотир Цацаров, който все пак признава, че това е "чужда територия".

Не съобразявам действията си с площадни клакьори

Това отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос дали ще подаде оставката си. "Защо да си тръгвам, защо да им доставям това удов...

"Протестът е право, но мястото на тогата не е на стълбите, а в съдебната зала. Тогата може да бъде изкарана пред Съдебната палата, когато този, който я носи, има съзнанието, че институцията, която представлява, няма неизпълнени дългове към останалите граждани - към тези, които не носят тоги. Всичко друго е демонстрация, която, съчетана с красиви, но безадресни думи в зала „Тържествена” и високоговорители на стълбите, я прави доста прозрачна", смята главният прокурор. Той визира изказването на Лозан Панов по време на годишнината на ВКС, в което Панов каза станалата вече популярна фраза "Стига вече толкова!" В речта си председателят на Върховния касационен съд говори за проблемите в съдебната система, назначаването на магистрати, зависимостите на съда и олигархията в България.

Цацаров коментира още и искането на лидера на ДСБ Радан Кънев за "независим прокурор". "Начинът, по който държавата противодейства на корупцията, е регламентиран в стратегия, приета от правителството. Това стана, преди г-н Кънев да обяви себе си за опозиция и преди г-н Христо Иванов да подаде оставката си като министър на правосъдието. Политическите решения са вземани в рамките на коалицията, а тези на МС - на съответното заседание. Протоколите от тези заседания са публични - поинтересувайте се дали тезата за т.нар. независим прокурор е била издигната или защитена в някой от тези формати. Отговорът е отрицателен - тя е нужна само за парламентарната трибуна и за медийни изяви. В тях главният прокурор естествено е представян като пазител на статуквото, а прокуратурата - като бастион на мафията. Елементарни тези и болшевишка лексика, но ако това прави авторите им значими... А за сараи и библиотеки - нека г-н Атанасов бъде по-конкретен - с факти, а не с присъщите му теории на конспирацията", казва Цацаров.

Той говори още за битовата престъпност и нуждата от жандармерия в малките населени места. Цацаров казва също, че не е докладвано нито в прокуратурата, нито в МВР или ДАНС, че за джип с подслушватели и карти на агенти на МИТ, откраднат от хотел в Драгалевци, който е на брата на зам- военен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com