Димитър Узунов показа справка: Не е изпращал SMS до премира от служебния си номер

3936
Димитър Узунов показа справка: Не е изпращал SMS до премира от служебния си номер
Снимка: Нова телевизия

Новият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов излезе с изявление, с което иска да покаже, че не е изпращал SMS до премиера Бойко Борисов по време на заседанието на ВСС миналата седмица.

В изявлението, публикувано на сайта на Съвета, Узунов казва: "Като член на ВСС и представляващ Висшия съдебен съвет, предоставям справка, издадена от мобилния оператор, чиито услуги ползвам и с която се удостоверява комуникацията от телефонния ми номер на 14 януари 2016 г. за периода от 9.30 ч. до 12.30 ч. Този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя на Република България или с когото и да било друг", казва Узунов.

Екатерина Захариева: Смяната във ВСС е провокация

Внезапната смяна във ВСС е провокация. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на заседанието на ВСС. Тя доп...

Справката представлява писмен отговор от мобилния оператор "Виваком" (Vivacom). От нея се вижда, че Димитър Узунов не е изпращал съобщения от служебния си телефон (титуляр по сметката е не той, а ВСС) преди заседанието на Съвета на 14 януари до 12.30 ч. на същия ден.

В писмото се казва: „В отговор на вашето запитваме бихме искали да потвърдим, че от мобилен номер 088876...., чийто титуляр е Висш съдебен съвет, не е регистрирано изпращане на изходящи SMS през посочения от Вас период на дата 14 януари 2016г. от 09:30ч. до 12:30ч.“. Показана е само част от телефонния номер в съответствие със Закона за личните данни.

Припомняме, че на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен SMS до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.)

От снимката (горе) се вижда, че съобщението до Панов е получено в 12:14 ч.

Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС заради Узунов

Председателят на Въховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината ...

SMS-ът към Панов беше във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, станали известни като "Яневагейт", включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

След като Панов показа съобщението пред журналисти, министър-председателят отиде непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението. След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев твърди още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове.

Според бившия правосъден министър Христо Иванов SMS-ът е изпратен от Димитър Узунов, който вчера обеща да покаже разпечатка от телефона си. По-рано тази седмица Узунов изненадващо беше избран за представляващ Висшия съдебен съвет. Това стана само ден, след като вече бившият представляващ Съвета Соня Найденова публично призова колегите си да покажат разпечатки, за да свалят съмненията, че някой от членовете на ВСС изпращат съобщения на премиера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com