Цацаров сподели мотивите си защо не може да закрие БХК

2264
Цацаров сподели мотивите си защо не може да закрие БХК
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за искане до съда за прекратяване на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според обвинител номер едно, подаденият на 30 септември сигнал на ВМРО е неоснователен.

В подадения сигнал на "ВМРО Българско национално движение" от депутата Александър Сиди и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, са направени искания за "започване на разследване на дейността на БХК поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати. Другото важно искане е за прекратяване на дейността на сдружението.

Адвокатът на Полфрийман: Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци

"Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той трябва да бъде изведен от страната. Основа...

Твърди се, че БХК се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

Принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция и затова предвидените хипотези в чл. 13 ЗЮЛНЦ следва да се прилагат ограничително. И това е така, тъй като юридическите лица с нестопанска цел, определени да извършват общественополезна дейност са създадени, за да подпомагат развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, науката, културата, да подпомагат социално слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да защитават човешките права, околната среда и други цели, се посочва в мотивите на решението на главния прокурор.

В сигнала не се твърди осъществяваната от сдружението дейност да е насочена към подпомагане на тероризма – основания, при наличието на които единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението, пише още в мотивите си Цацаров.

Твърденията в искането за прекратяване на дейността на "Български хелзинкски комитет" за оказан "пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати" в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, която подлежи на проверка, с оглед и на вече предприетите действия по реда на чл. 424 НПК.

Изслушват Цацаров за теча на данни от НАП

Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база да...

Подателите на сигнала като активно легитимирани да предявят иск пред СГС, на основание чл. 13, ал. 1 т. 3 б. "б" от ЗЮЛНЦ, , могат да упражнят това си право, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет", завършват мотивите на главния прокурор.

Припомняме, че по-рано премиерът Бойко Борисов също се разграничи от искането на коалиционните си партньори ВМРО-БНД да бъдат предприети мерки от страна на българската прокуратура за закриване на БХК. "Дори не сме обмисляли подобен вариант", заяви Борисов.

Пълният текст на мотивите на прокуратурата - четете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество