X
 
 

Цената на свинското месо у нас сред най-високите в Европа

1074 0
photo of Цената на свинското месо у нас сред най-високите в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver
Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, което го превръща в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, съобщава "Капитал", позовавайки се на данните на дирекция "Земеделие" към Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за 2 месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България.

Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението ѝ в международен план също се усеща ценово. Тежката криза със заболяването в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст цените.

Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на граничните пунктове стриктно се проверява дали пътуващите не пренасят свинско ме...

Нещо повече - очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.

Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на заболяването, успя да пробие в 8 промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо около 130 000 животни, което е над 20% от общо отглежданите около 600 000 прасета в страната.

Къде се нарежда цената в България на свинското месо спрямо тази в останалите европейски държави можете да прочетете в EXPERT.BG.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално