Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

673
Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС
Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на ромите 8 април Президентът Румен Радев, както и много посланици и институции се срещнаха с ученици-победители в младежкия конкурс „Моето мнение има значение за обединена Европа“. Те разговаряха за важността на младежкото гражданско участие, предизвикателствата, с които се сблъскват младите хора (особено от ромската общност), за това дали момичетата и жените в ромска общност трябва да преодоляват повече бариери и къде могат да намерят подкрепа за това, за значението на образованието, за по-добрата житейска и гражданска реализация. Конкурсът „Моето мнение има значение за обединена Европа“, се реализира в рамките на проект „Насърчаване на участието на младежи и уязвими групи в изборите за Европейски парламент“, с финансовата подкрепа на ЕС.

Конкурсът се организира от Център Амалипе с подкрепата на Европейския парламент. Целта е да се насърчат учениците да изразят своите мнения относно европейските ценности и как те кореспондират с техните ежедневни предизвикателства и мечти. Тази година в конкурса се включват 100 участници, които изпращат свои писмени, видео и визуални материали.

Победителите от всички възрастови групи в трите категории, получиха възможността да станат Посланици за един ден. Те поеха ролята на истински дипломати и предадоха посланието за толерантност, равноправие и разбирателство в ключови институции в столицата.

Още: Финландия освети правителствена сграда в чест на ромите (СНИМКА)

Президентът се срещна с победителите в конкурса

Качественото образованието има ключова роля за развитието на потенциала на младите хора и разкрива перспективите за пълноценната им реализация. Това заяви Президентът Румен Радев, който се срещна с Айше Билял и Зейнеб Акиф, ученички от СУ „Цанко Б. Церковски“ в с. Никола Козлево. Видеото, което момичетата създадоха в рамките на конкурса „Моето мнение има значение за обединена Европа“, спечели първо място в конкурса, а за тях възможността да бъдат Президент за един ден. Важно е българите, и особено младите ни хора, да имат самочувствието, че са равноправни европейци и гласът им е също толкова важен, колкото и на останалите граждани в Европа, заяви Румен Радев.

На срещата ученичките Айше Билял и Зейнеб Акиф представиха идеята на видеото, с което са спечелили призово място в конкурса. То адресира два проблема: темата за равноправие и преодоляване на предразсъдъците в образованието и обществото като цяло, както и темата за развнопоставеността на жените, правото им да гласуват и да участват в обществения живот. Темата е още по-важна в ромска общност, където жените все още трябва да преодоляват много бариери.

Посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Белгия, Дания, Индия, Уницеф за България, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ръководителят на Представителството на ЕК в България, зам. министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, разговаряха с победителите в младежкия конкурс.

Още: Създават Консултативен съвет по въпросите за интеграцията на ромите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com