Центърът за градска мобилност тегли заем от 81 млн. лв.

7419
Центърът за градска мобилност тегли заем от 81 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет взе решение Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да изтегли заем 81 млн. лв. за покриване на стари задължения, предаде БГНЕС.

Зам.-кметът на Столична община по транспорт Любомир Христов обясни, че срокът на заема е 9 години с гратисен период от 12 месеца и лихва 5%, 0% такса за обслужване на кредита. Зам.-кметът подчерта, че средствата от заема са насочени към погасяване на старите им задължения, за да може да се нормализират финансовите потоци в рамките на системата на градския транспорт и да има равномерни планирани плащания към транспортните оператори.

Това от друга страна, според Христов, щяло да позволи на ЦГМ да погаси и свои задължения към външни доставчици на стоки и услуги, с което се правело още една стъпка към стабилизиране на системата и подобряване на цялостното състояние, включително финансово.

"Трябва да отчетем факта, че през последната година и половина ЦГМ стабилизира плащанията си към всички оператори. Спря се тенденцията към натрупване на задължения, което даде основание на финансиращи институции да отпуснат този заем без допълнителни гаранции и обезпечения от страна на общината. Единственото обезпечение ще е вземания, които ЦГМ ще реализира в рамките на 9 години", каза Христов.

Той смята, след като е преминал и одит от страна на банката, е доказателство, че компанията е в добро финансово състояние и може да обслужва нормално задълженията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com