X
 
 

Честваме 142 години от Шипченската епопея

2046 1
photo of Честваме 142 години от Шипченската епопея
Снимка: Георги Йорданов
За поредна година днес върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на традиционните тържества, посветени на 142 години от Шипченската епопея. През 2019 година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на Свободата, припомня БГНЕС.

Тържествата на Шипка преминават под патронажа на президента на България, а началото им тази година започва от 21 август в Габрово. В Казанлък, събитията, свързани с боевете на легендарния връх и с построяването на Паметника в чест на загиналите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложбата „Строителите на Паметника на Свободата“. Експозицията, която съдържа уникални фотоси и документи, както и златният ключ на Паметника, ще бъде открита на 21 август в Габрово.

Ремонтират Паметника Шипка и бронзовия му лъв

Паметникът на свободата Шипка ще бъде ремонтиран. За целта той ще бъде заснет с дрон, съобщи директорът на музея „Шипка-Бузлуджа"...

В кулминационния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча тръгват към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „Узана” и от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир. Точно в 12.00 часа започва официалната част, мястото е тържественият подход с каменните барелефи към Паметника на Свободата. От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ацки ядосан човек 1 Ацки ядосан човек преди 1 месец Профил на трол?
    Майнатави на празника българо филчета малки патриоцки тапанари политиците сити на врете на връх Шипка 👮🔫🚓💣👸💉🚓💣👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹
Последно в Актуално